Inzet particuliere alarmcentrale succesvol bij overvalalarm

Artikel
1 mei 2023 1 minuut leestijd

De inzet van particuliere alarmcentrales bij het opvolgen van overvalalarmen heeft effect. Uit een evaluatie blijkt dat er veel minder politie-inzet nodig is nu meldingen met een overvalknop worden geverifieerd door particuliere alarmcentrales (PAC’s). 

Alarmcentrales vangen vrijwel alle valse alarmmeldingen af. Zo blijkt uit de evaluatie van de eerste drie maanden waarin de nieuwe werkwijze werd toegepast. Sinds 1 juli 2021 reageert de politie alleen nog op meldingen met tussenkomst van een alarmcentrale. De reden daarvoor was het grote aantal loze alarmmeldingen. 99 procent van de meldingen bleek achteraf nodeloos. 

Valse meldingen 

Alarmmeldingen komen vooral van winkelbedrijven. Uit de evaluatie blijkt dat in de maanden juli, augustus en september van 2021 meer dan 90 procent – van de meer dan 2300 maandelijkse alarmmeldingen – door de alarmcentrales als valse melding werd beoordeeld. Bij slechts 7 procent van de meldingen rukte de politie alsnog uit. Normaal gesproken komen voor iedere alarmmelding twee politieauto’s met elk twee agenten in actie. Inschakeling van de alarmcentrales heeft dat in deze periode in ruim 2000 gevallen voorkomen. 

De Nederlandse Veiligheidsbranche is opgetogen over de resultaten van de inzet van particuliere alarmcentrales bij de opvolg van stil alarm, zoals veel gebruikt door winkelbedrijven. ‘Dit is precies wat we hadden gehoopt,’ stelt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche. ‘Wij zijn een groot voorstander van samenwerking tussen politie en onze bedrijven en we denken dat we een heel interessant aanbod hebben dat goed is voor de politie en daarmee voor de samenleving. De politie kan veel kosten besparen in de vorm van manuren, waardoor men zich kan richten op andere taken.’

Samenwerking succesvol

Volgens Van der Steur is de inzet van alarmcentrales bij alarmmeldingen succesvol. Hij concludeert dat er op het gebied van samenwerking tussen politie, Koninklijke Marechaussee en beveiligingsbedrijven veel mogelijk is. De Nederlandse Veiligheidsbranche behartigt de belangen van bedrijven die zich bezighouden met beveiliging en beheersing van risico’s met betrekking tot personen, objecten en bedrijfsvoering. De omzet van de branche is circa 1,4 miljard euro. Er zijn ongeveer 25.000 beveiligingsmedewerkers actief in Nederland. 90 procent werkt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche.