Beveiliging beste wapen tegen bouwcriminaliteit

Artikel
2 minuten leestijd

Jaarlijks wordt voor miljoenen euro’s schade aangericht aan bouwterreinen. Vooral ’s avonds, in de weekenden en in de vakantieperiode bestaat een groter risico op vandalisme, diefstal of brandstichting. Waarop hebben criminelen het gemunt? En hoe bent u ze voor?

Een op het oog klein incident, zoals de diefstal van een koperen leiding, kan leiden tot een opstapeling van vertragingen. Het werk komt stil te liggen, er moeten nieuwe materialen worden aangeschaft en geleverd. Het gevolg kan zijn dat een project te laat wordt opgeleverd en de bedrijfscontinuïteit is verstoord. Dat kost geld.

Diefstal top 3

Belangrijk is het om waardevolle spullen goed te beveiligen. Op bouwplaatsen zijn al jarenlang de volgende goederen in trek bij criminelen:

  • Koper
  • Machines en gereedschap
  • Keukens, sanitair en cv-ketels

Koper blijft in trek

Koperdiefstal is veruit het grootste risico op een bouwterrein. Wanneer de kopervoorraad of voedingskabels van de bouwkranen worden gestolen, ligt de bouw stil. Door de belangrijkste spullen te verzamelen en deze op één plaats op te bergen en goed te beveiligen, kun je veel narigheid voorkomen. Een advies is daarom om ze in een afgesloten container op te slaan waardoor het moeilijker wordt om ze mee te nemen. Zorg ervoor dat materialen niet zichtbaar zijn van buitenaf.

De beste plek voor de centrale opslag voor materialen is in het midden van het terrein. Om deze plek extra te beveiligen, kan er bijvoorbeeld een extra hek om worden geplaatst. De containers kunnen worden voorzien van containersloten en de bouwketen van rolluiken en alarmsystemen. Daarnaast kunnen flexibele oplossingen zoals mobiele Camera Units de beveiliging verscherpen.

‘Op goed beveiligde bouwterreinen wordt bijna niet gestolen’

Korting op de verzekeringspremie

Goede beveiliging is het beste wapen tegen bouwcriminaliteit blijkt ook uit bevindingen van de brancheorganisatie VEBON-NOVB. Hoewel de schade in de branche al jaren boven de 100 miljoen euro uitkomt, wordt op goed beveiligde bouwterreinen bijna niet gestolen, blijkt uit verenigingsstatistieken. Bijkomend voordeel is dat aannemers van goed beveiligde bouwplaatsen een hoge korting krijgen op de verzekeringspremie wanneer zij met een gecertificeerde beveiliger werken.

Goed beveiligen bestaat uit een combinatie van de juiste bouwkundige, elektronische en organisatorische maatregelen. Denk daarbij aan:

  • Een afgesloten hekwerk rond de bouwplaats
  • Toegangscontrole, bijvoorbeeld slagbomen
  • Controle en registratie van medewerkers
  • Camera’s op en rond de bouwplaats

Ruim op!

Naast het nemen van beveiligingsmaatregelen is het belangrijk de bouwplaats op te ruimen. Hoe netter de bouwplaats oogt, hoe minder er kan gebeuren en hoe verantwoordelijker personeel met spullen en het terrein omgaat.