Data grotere rol in beveiligingsoplossing

Artikel
2 minuten leestijd

Technologische ontwikkelingen hebben een hoge vlucht genomen. En ook in de toekomst zullen nieuwe mogelijkheden security-oplossingen een stap verder brengen. In dit artikel geeft Gijsbert Verburg, Chief Technical Officer bij Securitas Technology zijn visie. Eén ding is duidelijk: de toekomst in de beveiligingsbranche is datagedreven.

‘Betrokkenheid, diepgaande expertise en innovatie. De wereld en de behoeften van klanten veranderen. Om goed te beveiligen is een sterke informatiepositie – naast een mens- en klantgerichte werkwijze – belangrijker dan ooit. Net als een datagedreven aanpak die het mogelijk maakt om services te combineren tot slimme beveiligingsoplossingen die bijdragen aan het primaire proces van de klant.

Waardevolle data

Technologische ontwikkelingen hebben een vlucht genomen. Nieuwe mogelijkheden brengen security-oplossingen een stap verder. Daarbij speelt het verzamelen, analyseren en verwerken van waardevolle data een steeds grotere rol. Apparatuur en applicaties worden slimmer en produceren specifiekere data. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het combineren van data uit verschillende bronnen. Denk aan het combineren van data uit operationele en facilitaire systemen. 

Compliance en audit trail

De verwachtingen zijn hooggespannen. Van securitysystemen wordt verwacht dat ze niet meer alleen detecteren of reguleren maar ook incidenten rapporteren en/of kunnen aantonen dat er sprake is van adequate controle. Worden policies voor bezoekers of contractors goed nageleefd? Kan het systeem bij misbruik van een pas aantonen wie de pas heeft aangemaakt, wanneer deze is uitgegeven en waarvoor hij is gebruikt?

Proces ondersteunen

Digitale innovatie heeft ertoe geleid dat beveiligingssystemen steeds vaker een ondersteunende rol spelen in het primaire proces van de klant. In de nieuwe Securitas Visitors Portal bijvoorbeeld komen beveiliging, bezoekers registratie en hospitality naadloos samen. Door registratie, aanmelding en het doorlopen van de veiligheidsinstructies vooraf verloopt aanmelding op locatie snel, soepel, gastvrij en veilig. De portal voorziet in de groeiende behoefte bij organisaties aan facilitaire informatie. Zo krijgen klanten bijvoorbeeld inzicht in bezoekersaantallen, aanwezigheid en parkeergelegenheid. 

Beveiligingssystemen beveiligen

Nieuwe mogelijkheden brengen nieuwe dreigingen met zich mee, waaronder ook de kwetsbaarheid van securitysystemen. Inmiddels is het noodzakelijk er rekening mee te houden dat beveiligingssystemen gericht worden aangevallen en bedreigd door breed verspreide virussen, mallware en ransomware. Een offline-netwerk is echter steeds vaker geen optie vanwege integratiewensen, mobiele apparaten en flexibele werkplekken. Hoewel in veel gevallen de ontsluiting naar het internet via een firewall is beveiligd, wordt vaak niet al het verkeer gecontroleerd. Daardoor is inbraak mogelijk, bijvoorbeeld via een intern werkstation, een switch van het securitynetwerk of de aansluiting van een security device. Er is dan ook een inhaalslag nodig om kritische systemen om te bouwen naar end-to-end security waarbij structureel aandacht is voor soft- en firmware updates en hardening.

Totaaloplossing 

Hoe snel de wereld ook verandert, de noodzaak om veilig te zijn, staat voor onze klanten voorop. Om hun primaire processen goed te kunnen beschermen is het belangrijk dat zij zich ervan bewust zijn dat technologische ontwikkelingen en nieuwe dreigingen de match tussen beveiligingsservices belangrijker maakt dan vroeger. Klanten die dat beseffen kiezen er vaker voor om de volledige securityketen te laten verzorgen door één partij die zich hier specifiek op toelegt. Ook kiezen zij er vaker voor beveiligingsoplossingen waaronder video, maar ook toegangscontrole en detectie als een service af te nemen.

Services combineren

Securitas biedt de mogelijkheid om services te combineren waaronder beveiliging op afstand, video-oplossingen, toegangscontrole, detectie, mobiele surveillance en manbeveiliging. Dat biedt voordelen in schaalbaarheid, kwaliteit en zorgeloosheid. De kosten zijn voorspelbaar, de cybersecurity wordt geregeld en voorzieningen zijn eenvoudig naar behoefte uit te breiden of af te schalen.’

New Call-to-action