Video: slim beveiligen bedrijventerreinen

Video
1 minuut leestijd

Inbraak en vandalisme zijn reële risico’s op bedrijventerreinen. Slimme beveiligingsoplossingen, liefst in collectief verband, kunnen de veiligheid vergroten. Bekijk een impressie vanuit het Securitas Operations Center (SOC).

De alarmcentrale van Securitas, het Securitas Operations Center (SOC) in Geldrop, is de spin in het web als het gaat om beveiligen op afstand. Op basis van vooraf ingestelde parameters registreren camera’s iedere afwijkende situatie, waarna er onmiddellijk een melding uitgaat naar de alarmcentrale. Slimme detectiemiddelen registeren verdachte bewegingen, terwijl vaste, Pan Tilt Zoom (PTZ) en thermische camera’s bedrijvenparken dag en nacht in beeld brengen.

Bekijk hier de video

Collectief en individueel beveiligen

Aansluiting op een alarmcentrale is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van bedrijventerreinen. De veiligheid op dit soort terreinen speelt zich af binnen vier schillen. In de eerste twee schillen bevinden zich de toegang tot de wegen en het bedrijventerrein, de tweede en derde schil vallen binnen het eigen terrein van de ondernemer en daarmee ook onder verantwoordelijkheid van de ondernemer. Een succesvolle beveiliging staat bij een goede samenwerking tussen ondernemers, politie, gemeente en provincie en een uitgebalanceerde mix van collectieve en individuele maatregelen.

Kentekenregistratie

Met slimme techniek is een hoog niveau van beveiligen mogelijk. Voorbeelden daarvan zijn slimme verlichting waarbij de verlichting aan de gevel gaat knipperen als er door camera’s een verdachte activiteit wordt gesignaleerd en kentekenregistratie. Kentekencamera’s beveiligen toegangswegen en scannen het kenteken van elke auto die een bedrijventerrein oprijdt. Door middel van software in de camera en het achterliggende systeem wordt gezien of een kenteken afwijkt.

Het Nieuwe Beveiligen

In het SOC worden bedrijvenparken 24/7 gemonitord. In de alarmcentrale wordt alle data opgeslagen: van de data van de monitoring, de Video Content Analyse (VCA) tot de data die surveillanten op locatie genereren. Deze data, eventueel verrijkt met externe data, wordt in het SOC verzameld en geanalyseerd. Deze werkwijze past 100 procent binnen de beveiligingsvisie Het Nieuwe Beveiligen: proactief beveiligen met als uiteindelijke doel voorspellend handelen door middel van predictive data.