Twee derde ondernemers draagt bedrijfsveiligheid alleen

Artikel
2 minuten leestijd

63% van de ondernemers draagt de veiligheid van hun bedrijfspand individueel. Hiervan geeft 51% aan ook in de toekomst niet van plan te zijn om samen te gaan werken met omringende bedrijven. Dit blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas. Zonde, want door collectieve beveiliging creëren ondernemers extra slagkracht en krijgen vandalen of criminelen minder vrij spel.

Met name op bedrijventerreinen kan het lonend zijn om de beveiliging collectief aan te pakken, aldus Bert den Hartog van Securitas: ‘Wanneer op borden aan het begin van een industrieterrein staat dat bedrijven gezamenlijk aan de veiligheid werken, laat je zien dat je de zaken goed geregeld hebt. Dit kan afschrikken en zo een preventief effect hebben. Daarbij is je slagkracht groter: je kunt bijvoorbeeld samen een groter gebied overzien, terwijl je de kosten daarvoor zelfstandig niet had kunnen dragen.’

Uit onderzoek van Securitas blijkt dat ondernemers in de praktijk toch nog vaak zelfstandig hun bedrijfsveiligheid organiseren. Een kwart werkt structureel met collega-ondernemers samen, 12% alleen bij speciale gelegenheden maar de meerderheid doet dit helemaal niet. Woordvoerder Securitas: ‘Veel ondernemers blijken toch nog zelfstandig te opereren, terwijl ze in veel gevallen met een collectief juist de slagkracht kunnen vergroten en op kosten kunnen besparen.’

Een groter veiligheidsgevoel
Ondernemers die met elkaar samenwerken doen dit omdat ze zo de kosten kunnen delen (28%), hun slagkracht vergroten (28%) en het hen een veiliger gevoel geeft (19%). De ondernemers die dit niet doen, geven als voornaamste reden dat het niet mogelijk is of ze er de voordelen niet van inzien. Woordvoerder van Securitas: ‘We zien vaak dat er pas actie wordt ondernomen als er iets is voorgevallen. Daarbij weten ondernemers niet goed waar ze moeten beginnen en welke maatregelen ze moeten treffen.’ Voor een kwart van de ondernemers in een collectief verloopt de samenwerking met anderen vlekkeloos, bij 16% is er niet altijd dezelfde betrokkenheid en bij 13% verschilt de visie op veiligheid soms.

Drie tips om alles uit de samenwerking met collega-ondernemers te halen:

  1. Breng de veiligheid in kaart door het verzamelen van feiten en cijfers. Doe dit samen met de ondernemersvereniging en/of het parkmanagement).
  2. Creëer draagvlak bij collega-ondernemers door het delen van successen, bijvoorbeeld met een nieuwsbrief of via social media.
  3. Betrek partijen zoals gemeente, wijkagenten, het MKB en de beveiliger bij je plannen, zij hebben veel kennis in huis.

 

New Call-to-action