Beveiligers in staat handhaven coronaregels

Nieuwsartikel
1 minuut leestijd

De Nederlandse beveiligingsbedrijven zijn in staat en bereid de handhaving van de afgekondigde coronamaatregelen te ondersteunen. Dit zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, in een reactie op het besluit van de veiligheidsregio’s om strenger te gaan handhaven op de naleving van coronaregels. 

De vakbonden van politie en boa’s hebben aangegeven dat hun leden niet of nauwelijks in staat zijn de strengere handhaving ter hand te nemen. ‘We begrijpen heel goed dat de politie en boa’s hun handen vol hebben aan de handhaving van de extra maatregelen’, zegt Van der Steur. ‘Daarom bieden we ondersteuning aan via de inzet van gediplomeerde beveiligers.’

Ondersteunende rol

Volgens Van der Steur kunnen particuliere beveiligers de komende tijd een ondersteunende rol vervullen. In de huidige omstandigheden kan dat bijvoorbeeld bij supermarkten en in winkelcentra. En als de horeca straks weer wordt geopend, kunnen beveiligers ook daar een rol op zich nemen.  

De voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche wijst erop dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in april ook heeft gepleit voor samenwerking tussen publieke en private sector. Om dit mogelijk te maken zijn diverse mogelijkheden gecreëerd om beveiligers tijdens de coronacrisis op meer plaatsen in de openbare ruimte in te zetten. 

Veiliger verloop

Particuliere beveiligingsbedrijven zijn volgens Van der Steur goed in staat bij te springen. Voor een deel van de beveiligingsbranche is – onder andere als gevolg van de sluiting van de horeca en het annuleren van evenementen – veel werk weggevallen. ‘Een prima kans om deze mensen, die goed getraind en gescreend zijn, deze maatschappelijk belangrijke bijdrage te laten leveren aan het veiliger verloop van ons dagelijks leven’, aldus Van der Steur.

https://content.securitas.nl/securitas/lp_whitepaper_beveiligen-in-de-anderhalvemeter-samenleving