Politie experimenteert met slimme bril

Politie experimenteert met slimme bril

Nieuwsartikel
2 minuten leestijd

De politie gaat op meerdere plekken in Nederland experimenteren met slimme brillen. De smart glasses maken het mogelijk dat rechercheurs op afstand met elkaar samenwerken. De politie hoopt op deze manier sneller en efficiënter te kunnen werken. 

De slimme brillen kunnen onder andere live videobeelden doorzetten en foto’s versturen. Zo is het mogelijk om rechtstreeks beelden te streamen van een plaats delict naar een inlichtingenruimte. Daar kunnen diverse specialisten zoals officieren van justitie, data- en scenario-analisten of een forensisch coördinator, live meekijken met de rechercheurs ter plekke. 

Bundelen van informatie

De slimme bril is ontwikkeld door een innovatie lab van de politie op de Brightlands Campus in Heerlen. De politie bedacht een wensenlijstje van zo’n 200 toepassingen voor de bril, maar uiteindelijk worden er daarvan ongeveer tien getest. Een van de functies is het snel bundelen van informatie zodat rechercheurs op afstand kunnen worden gecoacht. Daarnaast kan het gadget op afstand worden bediend, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Ook kan er met de bril worden gecommuniceerd.  

Volgens de politie is de bril is niet alleen geschikt voor samenwerking na misdrijven, maar ook voor toepassingen op andere terreinen. Te denken valt aan het ondersteunen van het werk van bijvoorbeeld de Zeehavenpolitie en het begeleiden van processen in het arrestantencomplex. 

Beveiligingstaken 

Ook in de beveiligingssector is al ervaring opgedaan met slimme brillen. Testen die door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) bij diverse evenementen zijn gehouden, bleken succesvol. Volgens softwareontwikkelaars zijn smart glasses bij uitstek geschikt voor beveiligingstaken. Met de bril kan tweerichtingsverkeer tussen surveillanten en de alarmcentrale tot stand worden gebracht en zijn aanvullende functionaliteiten mogelijk zoals gezichts- en nummerbordherkenning.

Beelden streamen

‘De slimme bril stelt beveiligers en alarmcentrale in staat hun plannen tijdig aan de situatie aan te passen’, zegt softwareonwikkelaar Gerben Harmsen van twnkls | augmented reality. ‘Door informatie en beelden te delen, weet een beveiliger al wat hem te wachten staat voordat hij een hoek omloopt. Andersom kunnen agenten en beveiligers beelden streamen op plekken waar de meldkamer geen dekking heeft. Zo kon tijdens een test op een dancefestival de meldkamer live meekijken naar beelden van wildplassers en fietsers die werden aangehouden.’

Een van de grote voordelen van een slimme bril is het feit dat je je handen vrij hebt. ‘Als je een device zoals een telefoon of tablet moet vastpakken, ben je minder gefocust op een situatie die ontstaat of escaleert. Ook hoeft de bril niet permanent aan te staan. Zowel de alarmcentrale als een beveiliger kunnen de bril activeren’, aldus Harmsen.

Kunstmatige intelligentie

In China maakt de politie al langer gebruik van slimme brillen. Mede dankzij de soepele Chinese privacywetgeving is technologie voor toezicht en gezichtsherkenning daar sterk in opmars. In de buitenwijken van Beijing bijvoorbeeld gebruikt de politie sinds 2018 speciale brillen met gezichtsherkenning om automobilisten, passagiers en kentekenplaten te herkennen. De brillen, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) vergelijken gezichten en kentekenplaten real time met een zwarte lijst. Komt daar een match uit, dan verschijnt er een waarschuwing op de bril.

New Call-to-action