In control met tablet en smartphone

Artikel
2 minuten leestijd

De overval op de juwelier in Deurne maakte schrijnend duidelijk hoe kwetsbaar ondernemers zijn. Steeds meer ondernemers houden daarom – net als het juweliersechtpaar in Deurne – zelf op afstand een oogje in het zeil. Dat heeft voor- én nadelen.

Tablets en smartphones waaronder de iPad en iPhone zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in de beveiligingssector spelen mobiele apparaten een steeds belangrijkere rol.

Smartphone als joystick
De tablet of smartphone als joystick, camera of fototoestel; met diverse applicaties bedient u als ondernemer zelf de bewakingsapparatuur. Met moderne middelen kunt u als ondernemer de zaak in de gaten houden. Dag en nacht, waar u ook bent.

Techniek binnen handbereik
Zelf in control met smartphone of tablet is een ontwikkeling met voor- maar ook nadelen, zegt Eric Bartels, Project Manager Technogy & Implementation bij Securitas. ‘Steeds meer techniek, waaronder videotechniek, komt binnen handbereik van onze klanten. Met een pakket als LiveGUARD bijvoorbeeld kunnen ondernemers zelf  op afstand bewakingsbeelden bekijken.’

Toch is het belangrijk te beseffen dat de rol en ervaring van gespecialiseerde beveiligingsbedrijven niet zomaar is uit te vlakken’, zegt Bartels. ‘Veel klanten zien dat snel in. Bijvoorbeeld als ze voor de zoveelste keer hun bed uit moeten als het alarm afgaat.’

De engste film
Het voorbeeld in Deurne illustreert waar Bartels ondernemers voor wil behoeden. ‘Live meekijken, is geweldig. Als je bijvoorbeeld een klant je bedrijf wilt laten zien. Of als je tijdens de vakantie een blik op de zaak wilt werpen. Als er écht iets gebeurt dan zien we echter dat mensen veel moeite hebben de beelden emotioneel te verwerken. Bewakingsbeelden zijn soms schokkend om te zien. Zelfs mensen die zonder problemen naar de engste films kijken, kunnen jarenlang angstgevoelens aan bewakingsbeelden overhouden.’

Eyeopener
Bartels zou ondernemers in de voor overvalgevoelige branches niet snel adviseren mee te kijken maar de beveiliging aan een professionele meldkamer overlaten. Maar voor veel andere middenstanders kan de mogelijkheid tot meekijken met telefoon of tablet juist letterlijk een eyeopener zijn.

Bartels: ‘Door zelf mee te kijken, betrek je ondernemers actief bij de beveiliging. Ze kijken met andere ogen naar hun zaak. En dat is goed. Ondernemers die zelf de bewakingsbeelden bekijken zijn zich beter bewust van zaken die onveilige situaties kunnen opleveren.

Terugdringen alarmkosten
Een voordeel van het meekijken met mobiele apparatuur is dat het ondernemers kan helpen te besparen op de kosten van alarmverificatie, zegt de manager. ‘Jaarlijks komen tienduizenden alarmmeldingen binnen, waaronder veel valse. De politie en brandweer proberen dit aantal al jaren terug te brengen. Dat is ook de reden dat elke melding moet worden geverifieerd voordat de politie in actie komt. ‘Moest vroeger elk alarm door mensen worden nagetrokken, tegenwoordig kunnen meldingen ook met technische voorzieningen zoals camera’s worden geverifieerd.