‘Het is terecht dat het kabinet mensen die geweld plegen tegen politie, brandweer, ambulancepersoneel of buitengewoon opsporingsambtenaren niet meer laat wegkomen met een (kale) taakstraf’. Dat zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Hij vindt dat dit ook moet gelden voor iedereen die het gemunt heeft op beveiligers.
Volgens Van der Steur is het niet relevant of beveiligers werken aan een publieke taak of niet. De Nederlandse Veiligheidsbranche ondersteunt daarom het voorstel van de VVD-fractie in de Tweede Kamer om geweldplegers tegen álle particuliere beveiligers niet meer weg te laten komen met een taakstraf. Beveiligers zijn volgens hem steeds vaker doelwit van agressie. Zondag nog kreeg een beveiliger die een cameraman van de NOS begeleidde in Urk een bijtende stof in de ogen gespoten.
Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor uitbreiding van het taakstrafverbod. Dit verbod gaat gelden voor geweldpleging tegen verschillende professionals die een publieke taak uitoefenen. Met het wetsvoorstel wil het kabinet deze groep extra in bescherming nemen en voorkomen dat het ‘openbaar gezag wordt aangetast’.
In het voorstel wordt ten aanzien van beveiligers onderscheid gemaakt tussen degenen die een publieke taak uitoefenen en zij die dat niet doen. De eerste categorie zou extra bescherming verdienen. Daar is de VVD-fractie in de Tweede Kamer het niet mee eens. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft daarom een amendement ingediend.
Ook de Nederlandse Veiligheidsbranche vindt het onderscheid ‘onwerkbaar en onethisch’. Volgens Van der Steur verdienen alle beveiligers die ‘een cruciale rol vervullen bij het waarborgen van onze gezamenlijke veiligheid’ extra bescherming. Van der Steur: ‘Waarom verdient een beveiliger die bijvoorbeeld een gemeentelijke sociale dienst beveiligt meer bescherming dan een beveiliger die bij een supermarkt of een andere winkel werkt?’
Beide functies kunnen volgens hem door dezelfde persoon worden uitgeoefend. Beiden lopen risico op geweld en agressie omdat zij mensen kunnen aanspreken op hun gedrag als de veiligheid van mens en goed dat vergt, ook tijdens de corona-pandemie. ‘Dat aanspreken, dat is wat dit kabinet en wij als samenleving ook van beveiligers verwachten. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat beveiligers goed zijn opgeleid en getraind; wij als samenleving moeten ervoor zorgen dat particuliere beveiligers in de rechtstaat voldoende zijn beschermd’, aldus Van der Steur.
Er zijn geen harde cijfers over het gebruik van geweld tegen beveiligers. Feit is wel beveiligers steeds vaker worden ingeschakeld om klanten te beschermen tegen agressie. Bij de Nederlandse Veiligheidsbranche komen er met regelmaat ernstige meldingen binnen van de aangesloten beveiligingsbedrijven. Deze bedrijven vertegenwoordigen circa 90 procent van de werkgelegenheid in deze sector.