Vakantiegevoel vasthouden? 5 tips

Vakantiegevoel vasthouden? 5 tips

Artikel
2 minuten leestijd

Maanden kijken we ernaar uit, maar is het eenmaal zo ver dan lijkt de vakantie voorbij te vliegen. Met de napret is het vaak niet veel beter gesteld. Reden voor ons hospitalitylabel Welkom! om eens uit te zoeken hoe je dat dan wél doet: het ultieme vakantiegevoel vasthouden.

Kunnen we intens genieten van de voorpret, uit onderzoek blijkt dat het fijne gevoel na een vakantie slechts twee tot vier weken na terugkeer houdbaar is. Het fade out effect wordt dit genoemd. Vakantiegangers belanden na thuiskomst al gauw in hun oude routine en voelen zich precies zoals ze zich voor hun vakantie voelden.

Begin op woensdag

Wilt u toch zo lang mogelijk van uw vakantiegevoel genieten? Begin dan na je vakantie op woensdag weer met werken en vermijd overuren, adviseert onderzoeker Jessica de Bloom in haar boek De kunst van het vakantievieren. Een korte eerste werkweek helpt volgens haar het relaxte gevoel na de vakantie langer vast te houden. ‘Het is belangrijk om vooral niet meteen overuren te draaien omdat je denkt dat je alles op je eerste werkdagen moet afhandelen’, schrijft ze.

Beperk vakantie-inhaal-werk

Uit Duits onderzoek blijkt dat stapels werk en een volle inbox de grootste killers zijn van het vakantiegevoel. Het kan dan ook een slim idee zijn om uw out of office melding met een paar dagen te verlengen. Daarmee geeft u uzelf de ruimte om na de vakantie het overzicht terug te krijgen en in een rustig tempo uw e-mails weg te werken. Ga na terugkomst niet gelijk in op ad hoc verzoeken van collega’s en klanten. Dat vergroot de kans op onrust en stress.

Plan after vakantie relax activiteiten

Vakantiegangers die hun vrije tijd na de vakantie gebruiken om te relaxen, genieten langer van hun vakantiegevoel, ontdekten onderzoekers. Om uzelf net zo fijn als vlak na je vakantie te blijven voelen, is het daarom belangrijk om te genieten van vrije tijd en bewust tijd vrij te maken voor échte ontspanning. Tip: plan dit soort momenten in, gelijk na uw vakantie. Bedenk leuke activiteiten zoals wijntjes drinken op het terras, lekker uit eten, sporten of haal vakantieherinneringen op. ‘Zwelgen in fijne herinneringen zorgt ervoor dat je je gezonder en gelukkiger voelt’, aldus De Bloom in haar boek.

Bouw vakantie in het dagelijks leven in

Wilt u echt lang én structureel genieten van het vakantiegevoel gun uzelf dan dagelijks de tijd om te lummelen. ‘Als er iets bestaat als vakantiekunst, dan is dat vakantie inbouwen in het dagelijks leven’, stelt filosoof Paul van Tongeren in het vakantieboek 2018 van Flow. ‘Vakantie komt van het woord vacare, wat ‘leeg zijn’ betekent. Daar hebben we vaak moeite mee. Een goede raad is misschien: dwing jezelf elke dag van je leven om een uur lang niets te doen.’

Stel een kwartaalvakantie in of go dark!

Lukt het zelfs met bovenstaande tips niet om het vakantiegevoel iets langer vast te houden, pak het dan grootser aan en boek gelijk de volgende vakantie. Zo vond workaholic Brad Fled minder stress in zijn drukke werkleven door het instellen van een ‘kwartaalvakantie’. Een andere optie? Ga voor een ‘Go Dark Weekend’. Zet uw mobiele telefoon op vrijdagavond om 18.00 uur uit en zet hem niet meer aan tot maandagmorgen en doe alleen waar je zin in heeft.

 

Whitepaper verbeter uw gastvrijheid met de ideale klantreis