Gastvrijheid en veiligheid in balans

Artikel
2 minuten leestijd

Mens, proces en omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar de onmisbare schakel tussen gastvrijheid en veiligheid? Dat is volgens Securitas de mens. ‘De mens is als geen ander in staat afwijkend gedrag te herkennen.’

Gastvrijheid en veiligheid met elkaar in balans brengen. Dat is het thema van het webinar van Securitas op de eerste Dag van de Hospitality. Het is tevens de basis van een nieuw concept van Welkom! en Securitas. Een concept waarin de werelden van veiligheid en gastvrijheid samenkomen. Want hoe tegengesteld de belangen van hospitalitymedewerkers en beveiligers soms ook zijn, een goede samenwerking en alerte gastvrijheid kunnen de veiligheid vergroten.

Deur wagenwijd open

‘Willen we omwille van de veiligheid liever niet dat iedereen binnen kan komen? Als het gaat om gastvrijheid zetten we de deuren vaak wagenwijd open’. Dat dat fout kan gaan, laat Securitas zien aan de hand van een filmpje van Streetlab. Een van de makers wist bij de belastingdienst binnen te dringen. Zonder pasje, maar met een goed pak en de nodige overtuigingskracht bracht hij een hele dag bij de FIOD door, zonder te worden ontmaskerd. Een incident waaruit blijkt hoe nauw gastvrijheid en veiligheid met elkaar zijn verweven.

Veiligheidsincidenten voorkomen

Securitas schat dat misschien wel 80 procent van het aantal incidenten kan worden voorkomen als de security awareness bij medewerkers in organisaties toeneemt. Dat de mens bijzonder goed in staat is om veiligheidsincidenten te voorkomen, blijkt ook uit onderzoek van TNO. De mens is succesbepalend om veiligheidsincidenten te voorkomen, stelt de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek. Nóg meer dan sterke bouwkundige beveiligingsmaatregelen, elektronische maatregelen en de samenwerking met publieke veiligheidsdiensten.

Proactieve en gastvrije instelling

Met name de combinatie van een proactieve en gastvrije instelling leidt tot succes. Een schoolvoorbeeld vond plaats op Kanaleneiland, op een plek waar zakkenrollers zich graag ophielden. Zij kregen zoveel aandacht dat ze het hazenpad kozen. ‘Goedwillenden mensen vinden aandacht prettig, maar dat geldt zeker niet voor kwaadwillenden. Zij vinden het vreselijk om uit de anonimiteit te worden gehaald. Nadat rondhangende zakkenrollers persoonlijk werden aangesproken, daalde het aantal incidenten met maar liefst 70 procent.’

Balans vinden

Hoe vind je als kijker of luisteraar zelf die balans tussen veiligheid en gastvrijheid? Behalve met sprekende voorbeelden inspireert Securitas met fijne (boeken)tips en tips voor het ontwikkelen van een security mindset. Uiteindelijk draait het om de mens en oprechte aandacht. ‘Sluit mensen in het hart, maar verlies ze niet uit het oog. Geef de juiste aandacht, aan de juiste mensen. En: veiligheid en gastvrijheid vraagt om een collectieve mindset’.

New Call-to-action