Versoepelen privacyregels in crisistijd omstreden

Opinie
1 minuut leestijd

Mogen overheden en bedrijven privacyregels versoepelen in crisistijd? Een meerderheid van de deelnemers (63 procent) aan onze poll vindt van niet. Zelfs de huidige coronapandemie vinden zij geen goede reden om te tornen aan onze privacy.

Bijna 90 procent van de stemmers nam stelling vóór of tegen het versoepelen van de privacyregels. 63 procent is tegen, terwijl 25 procent van de stemmers vindt dat er wél versoepelingen mogen plaatsvinden in tijden van crisis. De gezondheid van mensen is belangrijk, zo redeneren zij. Een kleine groep (11 procent) koos voor ‘misschien’. Afhankelijk van de ernst van de crisis en de aard van de versoepelingen mag de regelgeving worden aangepast.

Coronadata verzamelen

Privacy houdt de gemoederen bezig. In de strijd tegen corona zoeken bedrijven en overheden in binnen- en buitenland naar slimme manieren om de pandemie het hoofd te bieden. Zo wilde het kabinet de telecomwet wijzigen om coronadata te verzamelen en is er een speciale coronawet in de maak. Ook ziekenhuizen stortten zich tijdens de eerste besmettingsgolf op data. Zij creëerden een database met de gegevens van coronapatiënten die helpt nieuwe patiënten sneller en effectiever te behandelen. Omdat er sprake was van een crisissituatie werd er geen toestemming gevraagd aan patiënten en hun naasten.

Persoonsgegevens veilig

Als het gaat om privacy is ook het laatste woord nog niet gezegd over CoronaMelder. De app wisselt codes uit met andere telefoons, en stuurt mensen een bericht als ze enige tijd in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het virus. Hoewel de codes geen persoonsgegevens of locaties bevatten, is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet blij met de rol van techbedrijven Apple en Google. De AP wil zeker weten dat er geen persoonsgegevens bij hen terecht komen.

Keerpunt privacy?

De coronacrisis kan een keerpunt betekenen in de manier waarop we met privacy omgaan. Daarvoor waarschuwt de Israëlische futuroloog Yuval Harari in de Financial Times. Hij verwacht dat ons een strijd tussen privacy en gezondheid te wachten staat, waarbij mensen er uiteindelijk ervoor kiezen hun privacy op te geven ten bate van hun gezondheid. Dat kan volgens hem leiden tot een versnelde ontwikkeling van totalitaire regimes.

https://content.securitas.nl/securitas/lp_whitepaper_beveiligen-in-de-anderhalvemeter-samenleving