Surveilleren in een woonwijk

Klantverhaal
2 minuten leestijd

Vijftig inbraken in drie maanden tijd. Dat werd de bewoners van drie buurtschappen in Zeist te gortig. Ze besloten de beveiliging van hun woonomgeving professioneel aan te pakken. Securitas dacht met hen mee en richtte een nieuwe dienst op: Residential Patrol.

Impact
“De inbraakgolf heeft veel impact gehad op de bewoners”, vertelt Ludger van Zwetselaar, inwoner van buurtschap Bosch en Duin. “Een aantal mensen heeft zelf een beveiligingsbedrijf ingeschakeld, maar als belangenvereniging wilden wij graag gezamenlijk optreden. Dan kunnen we elkaar helpen en de kosten delen.”Van bedrijf naar woonwijk
De bewoners van de buurtschappen Bosch en Duin, Huis ter Heide en Den Dolder deden een beroep op twee diensten van Securitas: surveillance en 24-uursalarmopvolging. Voor Securitas was het een uitdaging om haar surveillancedienst geschikt te maken voor een woonwijk. “Normaal gesproken surveilleren wij op bedrijventerreinen”, vertelt Branch Manager Raymond de Valck. “Dit is de eerste keer dat particulieren Securitas inschakelen. Het verschil zit hem met name in de betrokkenheid: het gaat hier wel om de eigen leefomgeving van mensen die door inbraak persoonlijk worden getroffen.”

Afwisseling als wapen
De bewoners spraken met Securitas af dat beveiligers drie uur per nacht surveilleren in de buurtschappen. In totaal staan er meer dan duizend zeer kostbare woningen. “We surveilleren soms drie keer een uur met een auto en dan weer een uur met drie auto’s”, vertelt De Valck. “We wisselen het af zodat inbrekers nooit weten wanneer we waar zijn.” De bewoners weten dat wel: de beveiligers scannen datastrippen op verschillende plaatsen in de wijk zodat deelnemende bewoners zien hoe vaak de surveillanten bij hen langs zijn geweest. Doordat de surveillanten het gebied goed kennen, kunnen ze bewoners gericht adviseren over bijvoorbeeld plaatsing en werking van hun alarm.

Goede resultaten
Enkele maanden na de eerste surveillanceronde door Securitas was het verschil al te merken: er hadden zich geen inbraken meer voorgedaan en de beveiligers spraken regelmatig bezoekers aan die in de wijk rondhingen. Twee van hen bleken in gestolen auto’s rond te rijden. “De meeste bewoners hebben al een goed werkend alarm”, zegt Van Zwetselaar. “De toegevoegde waarde zit in de surveillance. We zijn erg tevreden over de wijze waarop Securitas dat doet: de beveiligers rijden rustig en netjes door de wijk en zijn goed zichtbaar. Ook voor bewoners.” Van Zwetselaar hoopt dat steeds meer bewoners gaan deelnemen aan het collectieve beveiligingscontract. “Hoe meer deelnemers, des te meer uren wij kunnen laten surveilleren.”