Securitas verzorgt cameratoezicht op TT Circuit Assen

Nieuwsartikel
2 minuten leestijd

Na een coronapauze van twee jaar barst het motorgeweld op het TT Circuit Assen weer los. Voor de vierde keer verzorgt Securitas in het laatste weekend van juni een complete video-oplossing voor het grootste motorevenement van Nederland. Dit keer met de inzet van nog meer camera’s dan tijdens voorgaande edities.

De TT Assen is voor liefhebbers van de motorsport een begrip. Met de MotoGP als absolute hoogtepunt. Daarin schitteren rijders als Fabio Quartarado en Francesco Bagnaia. Maar ook de strijd in de Moto2 en Moto3 klasse zijn geliefd. Met de trainingen op vrijdag, de kwalificaties op zaterdag en de races op zondag kunnen motorfans drie dagen lang genieten van hun favoriete sport.

New Call-to-action

Complete toezichtcentrale

Mooie races én veiligheid staan tijdens deze 91e editie van het evenement voorop. Securitas speelt daarin een prominente rol. Securitas Technology is verantwoordelijk voor een haarscherp toezicht op de races op de binnenring. Het Securitas Operations Center (SOC) verzorgt het cameratoezicht op de buitenring, de parkeerplaats en de toegangswegen tot het circuit. In samenwerking met International Security Agency (ISA) verzorgt de afdeling een complete toezichtcentrale. 

Volgens Eric Bartels, Manager Projectdesk & Concepts bij het Securitas Operations Center zet Securitas op de buitenring en toegangswegen maar liefst 27 camera-units in om de mensenstroom te monitoren. Een flinke uitbreiding vergeleken met vorige jaren. ‘Concentreerden we ons tijdens eerdere edities op de buitenring van het circuit, inmiddels is onze opdracht uitgebreid en houden we ook toezicht op de gebieden daarbuiten’, aldus Bartels.

Camera-units

De belangrijkste taak van Securitas is het monitoren van de mensenmassa. ‘Wij zijn de ogen op het terrein’, zegt Bartels. ‘We leveren camera-units voor crowd control en hebben een eventomgeving gebouwd met werkplekken, (spot)monitoren, een smart wall en opname-apparatuur. Op het terrein werken we zowel met kleuren- als met thermische camera’s. Dit zodat we bijvoorbeeld ook een beginnende brand snel kunnen detecteren.’

Het circuit heeft een capaciteit van meer dan 100.000 mensen. Tijdens een populair evenement als de TT kan het er dus erg druk zijn. Om bij incidenten vroegtijdig in te kunnen grijpen werkt Securitas daarom onder andere met profilers. Bartels: ‘In de mobiele toezichtcentrale op het terrein scannen zij de beelden en houden ze het publiek scherp in de gaten. Een profiler kan beelden snel interpreteren en is erop getraind om afwijkend gedrag en ongeregeldheden zoals een vechtpartij of een onwelwording snel op te merken.’

Veiligheid garanderen

Volgens Bartels is de jaarlijkse motorrace een bijzonder evenement waarbij behalve goed cameratoezicht ook een goede samenwerking belangrijk is. ‘Er komen duizenden mensen op af. Je moet er niet aan denken dat er iets misgaat. Bij een evenement op een locatie als deze gaat het dan ook om het samenspel tussen private en publieke partijen waaronder de beveiliging, de brandweer, ambulance en de politie. Alle partijen moeten samenwerken om de veiligheid te garanderen’, aldus Bartels. 

New Call-to-action