Parkeergarages: hoe interieur je veiligheid verbetert

Artikel
1 minuut leestijd

Lege, donkere parkeergarages met weinig klandizie zijn aantrekkelijk voor criminelen. Extra camerabewaking, meer controles door bewakers en/of politie zijn oplossingen. Maar denk ook eens aan sfeer en interieur. Deze tips zorgen dat je klanten zich veiliger voelen en inbrekers wegblijven.

1.    Schilder de muren wit.

Omdat de kleur wit het licht weerkaatst wordt het geheel er echt frisser van. En oogt het minder onguur.

2.    Zorg voor ruime plekken.

Meer ruimte tussen de auto’s betekent niet alleen fijner parkeren, maar ook meer ruimte voor het licht. Offer daarom wat ruimte op voor het veiligheidsgevoel.

3.    Duid aan welke plekken er vrij zijn.

In sommige garages zie je het al; een rood of groen lampje boven elk parkeervak. Hierdoor zie je snel waar je in kan rijden, en kun je als bezoeker dat doen waar je voor kwam: snel parkeren en naar buiten.

4.    Speel achtergrondmuziek.

Uit onderzoek blijkt dat een muziekje op de achtergrond de veiligheid vergroot.Zo wordt er bijvoorbeeld klassieke muziek gebruikt om hangjongeren weg te houden bij winkelcentra.

5.    Creëer parkeerplekken vlakbij de deur.

Soms worden dit ‘vrouwenparkeerplaatsen’ genoemd. Dit is niet uit oneerbiedigheid maar juist voor veiligheid. Als vrouw hoef je niet de hele garage door, maar mag je dicht bij de uitgang parkeren.

6.    Sluit de garage goed af.

Zorg ervoor dat niemand zonder auto of uitrijkaart de garage in komt. Hang daarvoor scanners bij de toegangsdeuren naar liften en trappenhuizen.