Onderzoek: mkb serieus over beveiliging, maar verzekeringseisen vaak blinde vlek

Nieuwsartikel
15 maart 2024 2 minuten leestijd

Meer dan 70 procent van de mkb-ondernemers heeft zijn bedrijf beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder de achterban van MKB Belangen in opdracht van Securitas. Pascal Posthumus, directeur MKB bij Securitas Nederland is verheugd over deze uitkomst, maar maakt zich ook zorgen. Zowel over de bedrijven die niet zijn beveiligd, als over ondernemers die niet op de hoogte zijn van de verzekeringseisen. ‘Dat kan hen duur komen te staan’, aldus Posthumus. 

Het onderzoek biedt een duidelijk inzicht in de beveiligingsstatus binnen het midden- en kleinbedrijf. Door middel van een enquête onder mkb-ondernemers werd onderzocht hoe bedrijven zijn beveiligd, wat zij verstaan onder beveiligen en of zij er behoefte aan hebben hun beveiliging uit te besteden. Meerdere vragen gingen over verzekeren. Bijvoorbeeld de vraag of ondernemers zich ervan bewust zijn dat het niet voldoen aan de eisen van de verzekeraar tot problemen kan leiden. 

Mkb-ondernemers nemen beveiligen serieus

Het valt op dat ondernemers hun beveiliging serieus nemen. Maar liefst 34 procent besteedt de beveiliging uit aan een professioneel beveiligingsbedrijf, terwijl ruim 32 procent ervoor kiest dit zelf te organiseren. Voor de meerderheid van de ondernemers betekent beveiligen meer dan alleen een camera ophangen. Zo noemt 57 procent een veilige bedrijfsomgeving van belang en vindt bijna 55 procent het veiligstellen van de bedrijfscontinuïteit een prioriteit. Ruim een derde van de respondenten zegt door middel van de juiste beveiliging een veilige werkplek voor werknemers en locatie voor gasten te willen creëren. 

Eisen verzekeraars vaak niet bekend

Toch zijn er zorgen. Hoewel de meeste ondernemers het goed voor elkaar hebben, zijn er ook bedrijven die helemaal niet zijn beveiligd (27,1 procent). Daarnaast valt op dat veel ondernemers (29,2 procent) niet weten welke beveiligingsmaatregelen ze van hun verzekeraar moeten treffen. Posthumus: ‘Daar zijn we als beveiligingsbedrijf wel van geschrokken. Met name deze ondernemers raden wij aan advies in te winnen. Bij hun verzekeraar of bij een professioneel beveiligingsbedrijf. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.’

Beveiliging wel of niet uitbesteden?

Hoewel veel ondernemers graag tijd maken voor het beveiligen van hun bedrijf, kiest ruim een derde ervoor het uit te besteden. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo zijn er ondernemers die zich niet met beveiligen bezig willen houden of daar geen tijd voor hebben. Maar zijn er ook ondernemers die het fijn vinden met de nieuwste apparatuur te werken en gerustgesteld zijn door de garantie die beveiligingsbedrijven geven.

Beveiligingspakketten populair bij ondernemers

Bovendien blijken beveiligingspakketten populair te zijn. Veel ondernemers geven de voorkeur aan een pakket dat ze zelf kunnen samenstellen (65,2 procent), maar abonnementsvormen met een compleet beveiligingspakket inclusief onderhoud en service zijn ook in trek (28,8 procent). Zo biedt Securitas een pakket dat alles in één keer regelt: installatie, onderhoud, alarmcentraledienstverlening en mobiele surveillance. 

Zelf investeren niet meer nodig

‘Het mooie van dit pakket is dat het ondernemers volledig ontzorgt’, vervolgt Posthumus. ‘Wij kunnen de ondernemer helpen om te voldoen aan alle BORG- en verzekeringseisen en zij hoeven als ondernemer niet zelf te investeren. Zij betalen een vast periodiek bedrag en ontvangen separaat geen facturen meer voor storing, onderhoud en defecte apparatuur. Zeker voor ondernemers die moeite hebben met het opzetten van hun beveiliging is het overwegen van een beveiligingspakket de moeite waard’, aldus Posthumus.