Is mijn brandblusser nog goed?

Is mijn brandblusser nog goed?

Artikel
1 minuut leestijd

Om de brandveiligheid van uw bedrijf te garanderen is het van belang uw brandblusser(s) elk jaar te laten controleren. Hoewel een tweejaarlijkse controle wettelijk is toegestaan, verlangen onder andere verzekeringsbedrijven dat dit jaarlijks gebeurt.

Dit is terecht, omdat er veel mis kan gaan als uw brandblusser dienst weigert tijdens een brand. Schaf uw brandblusser daarom aan bij een gecertificeerd bedrijf dat de blusser ook altijd voor u kan onderhouden.

Wat kan er misgaan?

Onderhoud aan brandblussers is van levensbelang. Weersomstandigheden en temperatuur kunnen een rol spelen, maar ook de leeftijd van een brandblusser. Zo kan een brandblusser na verloop van tijd druk verliezen en kan de inhoud van een poederblusser gaan klonteren. Daarnaast kan er sprake zijn van roestvorming. Dit kan zelfs worden veroorzaakt door het gebruik van schoonmaakmiddelen of de luchtvochtigheid in een ruimte. Een brandblusser kan dus zowel van buiten als van binnen ongemerkt beschadigd raken. Voor een leek is dit moeilijk te controleren.

Boetes

Als controle door een gecertificeerd bedrijf uitblijft, en de brandweer vaststelt dat een brandblusser onbruikbaar is, kan dit leiden tot hoge boetes en problemen met uw verzekeringsmaatschappij. De materiële schade kan enorm zijn als een blusser dienst weigert, maar ook de veiligheid van uw medewerkers kan in het geding raken; iets wat een werkgever niet op zijn geweten wil hebben.