Het échte beveiligingswapen van Sotsji

Artikel
2 minuten leestijd

Sotsji is smullen voor ‘security watchers’. De Spelen zijn een soort wereldexpo voor state-of-the-art beveiliging. De kracht van de menselijke factor gaat echter het succes bepalen.

Het was al duidelijk dat geld bepaald geen probleem is in Sotsji, zeker niet als het om veiligheid gaat. Het cordon dat om de badplaats is gelegd, noemen ze ook wel de ‘stalen ring’. Je kunt zo gek geen beveiligingsmaatregel bedenken, of hij wordt ingezet in Sotsji. Hypermoderne videotrackingsystemen, drones, monitoring van internet en social media, vele vormen van detectiesystemen binnen het elektromagnetische  spectrum, terreureenheden op Segways, luchtafweer, hypermoderne oorlogsschepen, alle vormen van intelligence en nog veel meer. Schoon aan de haak zijn er meer dan 100.000 beveiligers, politieagenten, militairen en medewerkers van geheime diensten actief. Zij hebben de opdracht om het klokje rond alle risico’s en gevaren op te vegen. En toch… toch is het onvermijdelijk dat iemand er tussendoor glipt. Zoals deze Dagestaanse zelfmoordterroriste, de ‘Zwarte Weduwe’. Dat ze zich in Sotsji schuilhoudt, is een zekerheid. Maar waar?

Voorspelbaarheid
Daar sta je dan met je state-of-the-art beveiliging. Goed, gebruik die drones en camera’s om haar te spotten in de buurt van een stadion. Gebruik honden of straling om die bom te verklikken. Allemaal erg nuttig, maar dit meisje wil niet gevonden worden. Zij zal er alles aan doen om beveiligers en hun technologie op het verkeerde been te zetten. Wie weet draagt deze strenge moslima voor de gelegenheid een trainingspak met sportschoenen. Wie weet laat ze haar bom wel vlak vóór de toegangspoortjes afgaan, omdat ze weet dat ze er toch nooit doorheen zal komen. Zo zal ze inspelen op de voorspelbaarheid van beveiliging. Het doet mij denken aan een bomaanslag op het vliegveld van Tel Aviv in 1972. De Palestijnse terreurorganisatie die daarvoor verantwoordelijk was, begreep dat zij nooit over de drempel zou komen met Palestijns personeel. Daarom rekruteerde zij voor de gelegenheid drie Japanse terroristen die zich voordeden als muzikant. Ze konden zo doorlopen, met een bloedbad als gevolg– 26 doden, 80 gewonden.

Uitfilteren
De Israeli’s hebben een ultieme les getrokken uit die aanslag: hogeschoolcriminelen zijn onvoorspelbaar. Beveiliging moet daarom net zo onvoorspelbaar zijn. Die gedachte is als fundament gebruikt voor de ontwikkeling van een extreem effectieve beveiligingstechniek waarin gedrag leidend is. Predictive profiling is één van de diverse methodes. Door scherp te observeren wie zich op welke wijze dan ook afwijkend gedraagt, is een Zwarte Weduwe uit te filteren. Door in een vroeg stadium op haar af te stappen, kan ze van de wijs worden gebracht. Door confronterende vragen te stellen, kan ze uit haar rol vallen. De kracht zit in de verrassing en de onvoorspelbaarheid van de benadering.

Confrontatie
Stel dat die Zwarte Weduwe écht een trainingspak aantrekt om op te kunnen gaan in de menigte. Dan gaat ze juist opvallen bij beveiligers die profiling-technieken inzetten. Een scherpe observant zal het opmerkelijk vinden dat ze in haar eentje rondloopt. Die vindt het vreemd dat ze geconcentreerd en ingetogen kijkt, terwijl de Spelen bij een sportliefhebber enthousiasme en ontspanning oproepen. Hoe laat je haar uit haar rol vallen? Vraag haar voor welke sport ze komt en vraag door om haar kennis daarvan te testen. Daar zal een zelfmoordterroriste vast moeite mee krijgen. Kortom:  De ‘denkende mens’ is het ultieme wapen.