Data inzetten voor een duurzame beveiligingsstrategie

Artikel
30 april 2024 2 minuten leestijd

Data speelt ook in de beveiliging een steeds belangrijkere rol. Niet alleen in de bescherming tegen dreigingen en het versterken van beveiligingsmaatregelen, maar ook als basis van een duurzame beveiligingsstrategie. Zo zet uw data in voor veiligere en groenere toekomst.

Data-analyse kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van uw CO2 uitstoot. Dat begint bij de basis: uw risicoanalyse. Door gegevens uit verschillende bronnen te analyseren, waaronder eerdere incidenten, milieufactoren en dreigingsinformatie, kunt u kwetsbaarheden identificeren en beveiligingsmaatregelen effectief prioriteren. Met een proactieve benadering minimaliseert u de milieueffecten van potentiële beveiligingsincidenten vanaf de start.

Voorspellen en voorkomen van incidenten

Het analyseren van data draagt bij aan zowel het ontwikkelen van gedegen risicomanagement als een verbeterde operationele efficiëntie. Zo spelen machine learning-algoritmen tegenwoordig een cruciale rol in het voorspellen en voorkomen van incidenten door afwijkingen en verdachte patronen al in een vroeg stadium te herkennen. Dit stelt (beveiligings)bedrijven in staat om snel in actie te komen en zo verstoringen en hulpbronnenconsumptie te verminderen. 

Daarnaast kunnen door middel van een datagedreven strategie menskracht en middelen efficiënter worden ingezet. Slimme camera’s en beveiligingsdata bijvoorbeeld kunnen valse alarmen vaststellen waardoor veel reiskilometers worden bespaard. Ook is het mogelijk om door middel van data-analyse de personele bezetting en (loop)routes van beveiligers in kaart te brengen. Beveiligers hebben daardoor meer tijd om zich op hun kerntaak te richten en door middel van gesprekken en observaties afwijkend gedrag in een vroeg stadium te herkennen. 

Data met uw beveiligingspartner delen 

Wilt u uw CO2-voetafdruk verlagen dan kan het helpen om data uit uw eigen proces/gebouw te delen. Bijvoorbeeld als u kiest voor beveiligen op afstand. De meeste moderne kantoren hebben sensoren waarmee bijvoorbeeld de verlichting en/of aanwezigheid automatisch wordt gedetecteerd. De data uit dat proces kunnen beveiligingsbedrijven bijvoorbeeld gebruiken om met zekerheid vast te stellen of er iemand in het pand aanwezig is. Is dat niet het geval dan hoeven zij het alarm niet op locatie te verifiëren. 

Omgekeerd kan uw beveiligingspartner u helpen verduurzamen door haar data te delen. Denk bijvoorbeeld aan de data die een beveiligingscamera genereert die zicht houdt op een lopende band. Deze camera kan mogelijke verstoringen al in een vroeg stadium detecteren. Door beveiligings- en productiedata te combineren en te analyseren is het mogelijk om sneller en slimmere conclusies te trekken wat ten goede komt aan uw bedrijfscontinuïteit. 

CO2-uitstoot verminderen

Kortom, een datagedreven biedt u niet alleen bescherming tegen bedreigingen, maar draagt tegelijkertijd bij aan milieuduurzaamheid. Door data-analyse, machine learning en slimme oplossingen te benutten, kunt u samen met uw beveiligingspartner het gebruik van hulpbronnen optimaliseren, uw CO2-uitstoot verminderen en meewerken aan een veiligere, groenere toekomst.