Veilig online vakantie vieren, 6 tips

Artikel
2 minuten leestijd

Het liefst zijn we altijd en overal online, zelfs tijdens de vakantie. Door middel van gratis wifi en handige USB-oplaadpunten worden we daarom ook op reis van alle gemakken voorzien. Maar kijk uit, hackers liggen op de loer. Met deze tips bent u ze te slim af.

Laad uw telefoon niet in het openbaar op

Voor hackers is het een koud kunstje om via een draagbaar stopcontact of een openbare USB-poort in te breken in uw telefoon. Via de kabel kunnen ze malware installeren en data downloaden zonder dat je dat in de gaten hebt. Beter kiest u daarom voor een powerbank of uw eigen oplader en een vast stopcontact.

social engineering whitepaper

Gebruik geen openbare computer

Het is verstandig om geen openbare computer te gebruiken. Gegevens zijn zelfs niet veilig als u de browser afsluit en de geschiedenis wist. Is er bijvoorbeeld een keylogger op de computer geïnstalleerd, dan kunnen alle toetsaanslagen worden opgeslagen. Gebruik ook geen accessoires zoals oplaadkabels en USB-sticks waarvan u de herkomst niet kent. Deze kunnen zijn geïnfecteerd.

Gratis wifi? Alleen met VPN!

Een onveilig wifi-netwerk is moeilijk te herkennen. Je weet niet hoe een aanbieder alles heeft ingesteld en openbare netwerken zijn vaak niet beveiligd. Gebruik in plaats van gratis wifi daarom uw eigen databundel (3G of 4G) of een VPN (Virtual Private Network) waarmee u een beveiligde verbinding maakt tussen uw apparaat en het openbare wifi-netwerk.

Verbinding versleutelen

Met een VPN zorgt de aanbieder bij elke verbinding voor versleuteling en een ander IP-adres. Zo zijn internetactiviteiten niet direct te herleiden en kan een cybercrimineel niet bij de informatie die u ontvangt of verstuurt. Doordat u kunt verbinden vanuit verschillende landen, is het mogelijk om regionale blokkades te omzeilen en websites zoals Facebook en Twitter ook te gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

Geld en identiteit

Gebruik voor internetbankieren in het buitenland alleen de smartphone waarop u de app van uw bank heeft geïnstalleerd. Deze in combinatie met 4G zorgt voor een veilige verbinding. En geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af! Wordt er om een kopie gevraagd? Dek dan overbodige gegevens af of maak een kopie met de KopieID app.

Social media profiel beschermen

Een open deur misschien maar toch goed om even bij stil te staan: deel tijdens de vakantie alleen berichten met mensen die u kent en vertrouwt. U wilt niet dat kwaadwillenden uw huis leegroven tijdens uw afwezigheid.

Instellingen bijwerken

De nachtmerrie van iedere vakantieganger? Je telefoon op tablet verliezen en helemaal geen internetverbinding meer hebben. Mocht het u gebeuren dan is een fijn idee dat u uw apparaat op afstand kunt vinden en wissen. Deze optie vindt u in de instellingen van uw apparaat.

whitepaper social engineering