Beveiligen op afstand: de detectiemethodes

Beveiligen op afstand: de detectiemethodes

Artikel
2 minuten leestijd

De voordelen van beveiliging op afstand zijn groot. Deze dienstverlening zorgt voor een verhoogd veiligheidsniveau en helpt incidenten, schade en valse alarmmeldingen voorkomen. In een reeks artikelen bespreken we verschillende toepassingen van beveiligen op afstand. In dit artikel bespreken we verschillende detectiemethodes die op afstand kunnen worden uitgevoerd.

Bewegingsdetectie houdt in dat er binnen een specifiek gebied of zone bewegingen worden gedetecteerd, bijvoorbeeld door middel van beveiligingscamera’s en sensoren. Bij deze detectiemethode kun je instellen welke bewegingen een specifiek object of persoon in een bepaald gebied mag maken, zonder een alarmmelding te triggeren, legt Eric Bartels, Product Manager bij Securitas uit. ‘Het systeem kan zo worden ingesteld dat bijvoorbeeld een menselijke vorm wel van links naar rechts mag bewegen, maar niet van rechts naar links. Het systeem kan op deze manier ongewone activiteiten signaleren en een alarmmelding genereren. Op deze manier kan actie worden ondernomen nog voordat een eventuele inbreker daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt.’

Tailgating (meeglippen en/of bumperkleven)

Er is sprake van tailgating (meeglippen en/of bumperkleven) op het moment dat iemand ongeautoriseerd ergens binnenkomt door vlak achter een geautoriseerd persoon aan te lopen of te rijden, zonder dat de beveiligingsmaatregelen opnieuw worden geactiveerd. Om dit te voorkomen, kan analysesoftware op basis van metadata (informatie grootte, snelheid) zoeken naar objecten die afwijkend gedrag vertonen. Bartels: ‘Om goed te kunnen zien of het bijvoorbeeld om een gezet persoon of om twee personen gaat worden in deze ‘telachtige’ applicatie de objecten van bovenaf geanalyseerd. Een moeder met een kind op de arm zal de camera eventueel kunnen misleiden, maar zulke uitzonderlijke situaties zul je altijd houden.’ De illustraties hieronder tonen op welke manier de camera verschillende vormen registreert.

Tailgaiting - Remote Perimeter Protection - Securitas

Van bovenaf gezien: Rechts twee personen vlak achter elkaar, links een gezet persoon. Bij tailgaiting worden objecten van bovenaf geanalyseerd. De software herkent de specifieke vormen van bijvoorbeeld een voertuig of persoon. Van bovenaf is het onderscheid tussen een gezet persoon of twee personen duidelijker zichtbaar.

RVS-detectiemethodes Ook auto’s worden op eenzelfde manier herkend.

Grote groepen monitoren (crowding)

Het monitoren van groepen mensen kan nodig zijn als er in een ruimte zoveel mensen zijn dat er veiligheidsrisico’s ontstaan. In het geval van crowding meet de analysesoftware wat de bezettingsgraad van een gebied is. Vooraf wordt bijvoorbeeld ingesteld dat wanneer een gebied van 40×40 meter voor meer dan 60 procent bezet is, er een alarm uitgaat naar de alarmcentrale. Is dit het geval dan kunnen medewerkers op locatie vanuit de alarmcentrale de melding krijgen dat het bijvoorbeeld noodzakelijk is om extra uitgangen te openen.

Mensen tellen (occupancy, people counting)

Met deze toepassing kan worden vastgesteld hoeveel personen zich in een bepaalde ruimte of in een gebied bevinden. Anders dan bij ‘crowding’ gaat het hierbij niet per se om grote groepen. De personen in het gebied, bijvoorbeeld in een wachtrij voor een balie, worden van bovenaf geteld. De software triggert een alarm als het aantal de ingevoerde parameters (bijvoorbeeld maximaal 15 mensen) overschrijdt. Op dat moment kunnen medewerkers ervoor kiezen een extra balie te openen.

Intelligente videoanalysesoftware triggert de detectiesoftware alleen wanneer er gebeurtenissen plaatsvinden die afwijken van de vooraf ingestelde criteria. Pas dan wordt er automatisch een melding afgegeven.

Andere artikelen in deze reeks: