De voordelen van beveiliging op afstand zijn groot. Deze dienstverlening zorgt voor een verhoogd veiligheidsniveau en helpt incidenten, schade en valse alarmmeldingen voorkomen. In een reeks artikelen bespreken we verschillende toepassingen van beveiligen op afstand. In dit artikel bespreken we de techniek achter alarmverificatie op afstand.
‘Bij alarmverificatie op afstand staat een vroegtijdige signalering van afwijkende situaties centraal’, zegt Eric Bartels, Product Manager bij Securitas. ‘Camera’s in combinatie met intelligente analysesoftware zorgen ervoor dat er alleen alarm wordt geslagen als er daadwerkelijk iets afwijkends gebeurt. Bij verdachte bewegingen van personen en voertuigen bijvoorbeeld. Of bij een overstroming of glasbreuk.
Maar hoe weet het systeem wanneer iets verdacht is? Bartels: ‘Dit werkt via metadata. Simpel gezegd zijn dit data over data, ofwel informatie over informatie. Deze data worden van de camera naar de server verstuurd en gaan bijvoorbeeld over objecten, snelheid en het aantal beelden per seconde.’ De software op de server, waarmee bijvoorbeeld is geprogrammeerd dat er tussen één en vijf uur ‘s nachts op locatie x geen personen mogen komen, analyseert deze data.
Als er een afwijking wordt geconstateerd die niet past bij de vooraf ingestelde parameters (er wordt bijvoorbeeld om vier uur ’s nachts een persoon gesignaleerd), dan worden de verdachte beelden vervolgens real time omgezet in digitale informatie’, vervolgt hij. ‘Deze wordt vervolgens via een constant gemonitord netwerk zeer snel verzonden naar de alarmcentrale. Met andere woorden: de centralist in de alarmcentrale krijgt een melding binnen.’
‘Het alarmeren van de centralisten gaat enorm snel’, benadrukt Bartels. ‘Het duurt slechts enkele milliseconden voordat de alarmtriggers in de alarmcentrale komen. Hierdoor krijgt de centralist direct toegang tot het beeldmateriaal en de live-beelden en kan gecontroleerd worden of het al dan niet om loos alarm gaat. Omdat de meeste bedrijven tegenwoordig een goede en snelle verbinding hebben, hoeven de beelden vaak niet meer gecomprimeerd te worden. De kwaliteit is vaak erg goed’, aldus Bartels.
Bartels geeft aan dat een centralist, als het alarm geverifieerd is, natuurlijk meteen contact opneemt met de juiste autoriteiten, zoals de politie, brandweer of mobiele surveillance. Via de eventueel aanwezige luidspreker op de camera kan de centralist iemand toespreken en bijvoorbeeld melden dat de politie onderweg is. Ook belangrijk: terwijl de autoriteiten onderweg zijn, kan een centralist belangrijke real time updates geven of zelfs live-beelden ter beschikking stellen om te laten zien hoe de situatie zich ontwikkelt.
De voordelen van alarmverificatie op afstand zijn volgens Bartels duidelijk. ‘Door vroegtijdige signalering van afwijkende situaties bereik je een hoger veiligheidsniveau tegen lagere kosten. Dit pakt vaak voordeliger uit dan wanneer er continu beveiligers aanwezig moeten zijn. Bovendien is er als de melding binnenkomt vaak snel goed zicht op wat er afspeelt op de locatie. Een centralist ziet al snel of het daadwerkelijk om wat voor alarm het gaat.