De Nederlandse Veiligheidsbranche roept op tot een betere wettelijke bescherming van particuliere beveiligers. In een brief aan de minister van Justitie en de Tweede Kamer pleit voorzitter Ard van der Steur ervoor om de wettelijke bescherming die nu geldt voor politie, brandweer en andere publieke hulpverleners, ook van toepassing te laten zijn op particuliere beveiligers.
Volgens Van der Steur is het onbegrijpelijk dat er bij geweld tegen hulpverleners in het veiligheidsdomein onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende geüniformeerde personen die zelfs vaak op dezelfde locatie samenwerken. Dit verschil in behandeling en rechtsbescherming moet volgens hem verdwijnen.
Aanleiding voor de oproep is het onderzoek van criminoloog Esmee Souman, die in het kader van haar studie stageliep bij de Nederlandse Veiligheidsbranche. Uit haar onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de particuliere beveiligers regelmatig tot zelfs dagelijks te maken heeft met agressieve situaties tijdens het werk. Souman wijst erop dat deze beveiligers, in tegenstelling tot publieke hulpverleners, geen bijzondere wettelijke bescherming hebben en vraagt om meer aandacht voor hun veiligheidssituatie.
Uit de rapportage blijkt dat 55% van de beveiligers regelmatig met agressie wordt geconfronteerd, variërend van scheldpartijen tot fysieke bedreigingen en mishandeling, zoals slaan en vastgrijpen. De horeca is de sector waar de meeste incidenten plaatsvinden, maar ook in andere werkomgevingen is agressie tegen beveiligers een structureel probleem.
Hoewel veel beveiligers aangeven zich doorgaans niet onveilig te voelen, hebben de incidenten wel een significante impact. Meer dan de helft van de respondenten ervaart gevoelens van spanning, stress of gekwetstheid na een incident. In sommige gevallen houden deze gevoelens weken tot maanden aan. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is de rol die collega’s spelen bij het verwerken van incidenten. Zij fungeren vaak als een uitlaatklep, wat helpt om emoties en stress beter te hanteren.
Opvallend is dat veel beveiligers agressie als een vast onderdeel van hun werk beschouwen. Souman stelt dat dit niet de norm zou moeten zijn. ‘Beveiligers hebben in grote mate te maken met agressie, ongeacht het type werk dat ze uitvoeren. Dat is alarmerend’, concludeert ze in haar rapport.
De Nederlandse Veiligheidsbranche wil naast wettelijke bescherming meer aandacht voor training en nazorg voor beveiligers. Dit zodat zij beter zijn voorbereid op incidenten en sneller kunnen herstellen van de impact ervan. De brancheorganisatie blijft zich inzetten voor een veiliger werkklimaat en roept de politiek op om deze kwestie serieus te nemen.