Tips voor een veilige kerst

Tips voor een veilige kerst

Artikel
2 minuten leestijd

Tijdens de kerstdagen maken we het graag gezellig. De houtkachel wordt aangestoken, het gourmetstel afgestoft en de kerstversiering van zolder gehaald. De kerstperiode is hierdoor ook een periode met een verhoogd risico op woningbrand. Met deze tips maakt u zich op voor een veilige kerst.

De grootste oorzaak van woningbrand? Kortsluiting. Een risico dat stijgt tijdens de wintermaanden als extra stekkerdozen tevoorschijn worden gehaald en kerstverlichting, extra kacheltjes en funcooking apparaten worden aangesloten.

Oververhittingsbeveiliging

Hoe voorkomt u onveilige en brandgevaarlijke situaties? Kies voor stekkerdozen met oververhittingsbeveiliging, hang niet meerdere stekkerdozen aan elkaar en houd ze uit de buurt van brandbare materialen. U voorkomt hiermee dat vonken of oververhitting brand veroorzaken. Het is belangrijk om kapotte kabels te vervangen en uw kerstverlichting te controleren. Kijk uit met fittingen zonder lampjes. Deze kunnen bij aanraking een schok veroorzaken.

Kerstversiering

Rechtstreeks contact tussen warmtebronnen en (brandbare) kerstversiering kan leiden tot brand. Dit kunt u voorkomen door te controleren of lampjes (in de kerstboom) niet te veel hitte produceren. Met name de wat oudere, traditionele 230V kerstverlichting brengt risico’s met zich mee. Vervang de lichtslinger indien nodig door een exemplaar met leds of investeer in een onbrandbare kunststofboom.

Voorkom uitdroging

Heeft u liever een echte boom, koop dan een exemplaar met kluit en geef hem dagelijks water om te voorkomen dat hij uitdroogt. Een droge kerstboom kan – in tegenstelling tot een pas gekapte boom – binnen enkele seconden vlam vatten. In dit filmpje van een Amerikaanse overheidsinstantie ziet u hoe snel het kan gaan. En natuurlijk: wees extra voorzichtig met kaarsen en tafelversiering.

Het kerstdiner

In de keuken ontstaan jaarlijks enkele woningbranden. De bereiding van het kerstdiner zorgt soms voor chaos en onoplettendheid. Kijk uit met (het bijvullen van) brandpasta of brandgel voor fondue-, gourmetstellen en vuurkorven. Hoewel het een veilig product lijkt, leidt juist het gevoel van schijnveiligheid tot ongelukken. Brandgel is een verdikte vorm van spiritus waarvan ook de damp brandbaar is. Bij hoge temperaturen kan er een gas ontstaan dat al bij een enkele vonk explodeert.

Schoorsteenbrand

Een ander punt van aandacht is de schoorsteen. Roetaanslag, bladeren, takken en vogelnesten kunnen brand veroorzaken. Dit kunt u voorkomen door de schoorsteen regelmatig te laten reinigen door een professionele schoorsteenveger. Doe dit bij voorkeur als de kachel na een periode van (lange) inactiviteit weer in gebruik wordt genomen.

Wat als het toch brandt?

Een woningbrand kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Met eenvoudige maatregelen kunt u de effecten van een woningbrand beperken:

  • Plaats rookmelders – Kies voor types met een levensduur van 10 jaar en een niet-vervangbare batterij.
  • Investeer in branddetectie – Tip: link deze aan uw alarmsysteem zodat u zeker weet dat u geen melding mist.
  • Denk na over een vluchtplan – Sluit alle openstaande deuren die u tegenkomt op de weg naar buiten, spreek af op een plaats aan de straatkant van de woning bel de hulpdiensten wanneer u veilig bent.
  • Bel altijd de brandweer: deze kan inschatten of het gevaar is geweken.

 

New Call-to-action