Hulp verlenen na een aanslag? Zorg dat je veilig bent!

Hulp verlenen na een aanslag? Zorg dat je veilig bent!

Safetytip
1 minuut leestijd

Ruim de helft van de Nederlanders weet niet wat ze moeten doen als er een aanslag is. Nog meer mensen verwaarlozen de eigen veiligheid in een crisissituatie. Onze safetytip is daarom: ‘Zorg dat je zelf veilig bent voordat je hulp verleent.’

Het Rode Kruis vroeg meer dan 700 Nederlanders of ze denken dat ze goed genoeg weten wat ze moeten doen bij een aanslag. Maar liefst 55 procent voelt zich onbekwaam om hulp te verlenen. Volgens het Rode Kruis is dat niet alleen een gevoel. Bij het beantwoorden van inhoudelijke kennisvragen bleek dat veel mensen inderdaad niet de juiste keuzes maken in een crisissituatie.

Verwaarlozen eigen veiligheid

Een belangrijke fout die mensen maken, is het verwaarlozen van de eigen veiligheid, stelt het Rode Kruis. Zo gaf bijna driekwart van de respondenten aan eerst kinderen te willen helpen, voor zichzelf in veiligheid te brengen. Een keus die onverstandig is en zelfs gevaarlijk kan uitpakken, aldus de hulporganisatie.

Het Rode Kruis adviseert alleen hulp te verlenen als je dat veilig kunt doen. Zo voorkom je dat er meer slachtoffers vallen. Kun je niet helpen zonder zelf gevaar te lopen? Ga dan weg van de plaats van de (dreigende) aanslag. Waarschuw anderen en neem ze mee naar een open plek. Bel 112 en wacht op een veilige afstand tot de hulpdiensten er zijn.

Alle do’s and don’ts lezen in een crisissituatie? Het Rode Kruis heeft een lijst samengesteld met tips

 

Beter voorbereid 

Uit eerder onderzoek van de hulporganisatie bleek dat 70 procent van de Nederlanders denkt dat voorbereiding op een aanslag niet mogelijk is. Het Rode Kruis is er juist van overtuigd dat mensen zich wel degelijk kunnen voorbereiden. In de eerste minuten na een aanslag spelen omstanders een cruciale rol. Met deze tips  kunt u ook als u geen EHBO-diploma heeft en niet over de juiste materialen beschikt levensreddende handelingen verrichten.