De veiligheid vergroten? Scan Veilig Gedrag!

De veiligheid vergroten? Scan Veilig Gedrag!

Safetytip
1 minuut leestijd

Dat veilig en gezond werken belangrijk is, is bekend. Maar wilt u weten hoe het met het veiligheidsgedrag op úw werkvloer is gesteld? Volg dan onze safetytip en doe mee aan de Scan Veilig Gedrag.

De Scan Veilig Gedrag is een initiatief van het Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW en werd eind vorige maand gelanceerd. De scan is ontwikkeld door dr. Joyce Rupert. Zij deed eerder onderzoek naar het vergroten van de arbeidsveiligheid in haar onderzoek ‘Van compliance naar participatie’.

Inzicht vergroten

In de scan komen verschillende aspecten aan de orde die antwoord geven op de vraag hoe veilig gedrag op de werkvloer is georganiseerd en wat er te verbeteren valt. Zichtbaar wordt wat medewerkers en leidinggevenden concreet dóen voor de veiligheid op de werkvloer. Dit inzicht helpt de veiligheid te vergroten.

De scan is geschikt voor alle organisaties die veiliger willen werken. Om deel te nemen zijn minimaal zes deelnemers nodig, waaronder drie leidinggevenden en drie medewerkers. Op basis van de ingevulde vragenlijsten – die per email worden verstuurd – wordt een (automatisch) feedbackrapport opgesteld met daarin resultaten, tips en adviezen om de veiligheid naar een hoger niveau te brengen.

Eigen gedrag

Er worden vragen gesteld over het veiligheidsgedrag van leidinggevenden, collega’s, het management en het eigen gedrag. Ook de motivatie komt aan bod. Wat zijn de belangrijkste redenen om veilig te werken? Er zijn geen goede of foute antwoorden. Lang nadenken hoeft ook niet. ‘Je eerste gevoel is goed’, aldus de maker van de test.

Medewerkers dragen volgens Rupert, naast het opvolgen van regels en procedures (compliance), steeds vaker vrijwillig en (pro)actief bij aan een veilige werkomgeving (participatie). Compliance is belangrijk om een basisniveau van veiligheid te kunnen waarborgen, stelt zij. Participatie helpt de veiligheid in de organisatie naar een hoger niveau. Door participatiegedrag bouwen medewerkers zelf actief aan een veilige werkomgeving.

Leiderschap en motivatie

Naast compliance en participatie spelen ook leiderschap, motivatie, collegialiteit en management een belangrijke rol bij veilig gedrag. Al deze aspecten komen in de scan aan bod om antwoord te geven op de vraag hoe veilig gedrag op de werkvloer is georganiseerd en wat er te verbeteren valt.