Remote Perimeter Protection: de detectiemethodes

Artikel
2 minuten leestijd

De toepassingen van Remote Video Solutions (videobeveiliging op afstand) zorgen voor een verhoogd veiligheidsniveau. Dit voorkomt incidenten, eventuele schade en valse alarmmeldingen. De verschillende RVS-toepassingen bespreken we in een reeks artikelen. In een vorig artikel bespraken we de techniek achter Remote Perimeter Protection. Deze keer bespreken we de verschillende detectiemethodes.

Moving in an area

Bij deze toepassing wordt aangegeven welke bewegingen een specifiek object of persoon mag maken, zonder een alarmmelding te triggeren. “Het systeem wordt zo ingesteld dat bijvoorbeeld menselijke vormen in het detectievlak van de camera wel van links naar rechts mogen bewegen, maar niet van rechts naar links.” legt Eric Bartels, Product Manager bij Securitas, uit. “Het systeem signaleert op deze manier ongewone activiteiten en stuurt een melding naar de alarmcentrale van waaruit actie wordt ondernomen nog voordat een eventuele inbreker daadwerkelijk schade heeft veroorzaakt.”

Tailgating

De analysesoftware zoekt op basis van metadata (informatie grootte, snelheid etc.) naar objecten die afwijkend gedrag vertonen. Het afwijkende gedrag is in dit geval ‘tailgaiting’ (bumperkleven). Denk bijvoorbeeld aan twee auto’s die tegelijkertijd langs de slagboom van een parkeergarage naar binnen rijden. Of personen die met z’n tweeën tegelijk door een tourniquet/sluis lopen. Bartels: “Om goed te kunnen zien of het bijvoorbeeld om een gezet persoon of twee personen gaat worden in deze ‘telachtige’ applicatie de objecten van bovenaf geanalyseerd. Een moeder met een kind op de arm zal de camera eventueel kunnen misleiden, maar zulke uitzonderlijke situaties zul je altijd houden”. De illustraties hieronder tonen op welke manier de camera de verschillende vormen registreert.

Tailgaiting - Remote Perimeter Protection - Securitas

Van bovenaf gezien: Rechts twee personen vlak achter elkaar, links een gezet persoon. Bij tailgaiting worden objecten van bovenaf geanalyseerd. De software herkent de specifieke vormen van bijvoorbeeld een voertuig of persoon. Van bovenaf is het onderscheid tussen een gezet persoon of twee personen duidelijker zichtbaar.

RVS-detectiemethodesOok auto’s worden op eenzelfde manier herkend.

Crowding (grote groepen monitoren)

De analysesoftware meet wat de bezettingsgraad van een gebied is. Vooraf wordt bijvoorbeeld ingesteld dat wanneer een gebied van 40×40 meter voor meer dan 60% procent bezet is, er een alarm uitgaat naar de alarmcentrale. Personeel op locatie krijgt vanuit de alarmcentrale vervolgens een melding dat het noodzakelijk is om bijvoorbeeld extra uitgangen te openen.

Occupancy (people counting)

Met deze toepassing wordt vastgesteld hoeveel personen er exact in een bepaald gebied zijn. Anders dan bij ‘crowding’ gaat het hierbij dus niet per se om grote groepen. De personen in het gebied, bijvoorbeeld een wachtrij aan een balie, worden van bovenaf geteld. De software triggert een alarm als het aantal de ingevoerde parameters (bijvoorbeeld max. 15 man) overschrijdt. Op dat moment kunnen medewerkers een extra balie openen.

Alle intelligente videoanalysesoftware triggert de detectiesoftware dus alleen wanneer er iets plaatsvindt dat afwijkt van de vooraf ingestelde criteria. Pas dan wordt er automatisch een melding afgegeven.

Maar met alleen software is de klus nog niet geklaard. Lees binnenkort wat er nog meer nodig is voor een goede implementatie van RVS-toepassingen.