Samenwerkingsconvenant sectie GWT en overheid

Samenwerkingsconvenant sectie GWT en overheid

Nieuwsartikel
1 minuut leestijd

Leden van de sectie GWT (Geld- en Waardetransport) van de Nederlandse Veiligheidsbranche tekenden op 21 maart 2016 samen met de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en geld- en waardeopslagbedrijven een samenwerkingsconvenant. De verschillende partijen zullen zich voortaan gezamenlijk inzetten om overvallen op transporten en depots te voorkomen. Het convenant werd in aanwezigheid van minister Van der Steur en voorzitter Laetitia Griffith ondertekend.

Informatiegestuurd proactief

Voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche Laetitia Griffith: “Waar voorheen bedrijven een informatieachterstand hadden ten aanzien van actuele risico’s en dreigingen, zorgt dit convenant ervoor dat bedrijven in een vroeg stadium kunnen beschikken over dreigingsinformatie. Ook kunnen ze zelf bijdragen met hun informatie aan een actueel dreigingsbeeld bij de politie. Partijen gaan van een reactieve naar een proactieve samenwerking. Met een wederzijdse informatie-uitwisseling zijn die partijen beter voorbereid op het tegengaan van overvallen op geld- en waardetransporten en depots. De samenwerking zorgt daarmee ook voor een vermindering van de risico’s voor beveiligers.

Informatie delen

De betrokken partijen zullen zoveel mogelijk relevante informatie met elkaar gaan delen. Het gaat daarbij om onder meer informatie over werkwijzen, signalementen, gebruikte vervoersmiddelen, gereedschappen van overvallers, dreigingsbeelden en trends. Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over hoe overvallen kunnen worden voorkomen en de pakkans kan worden vergroot.

Live View

Een van de afspraken is dat alle private partijen en de Nederlandsche Bank zijn aangesloten op Live View. Dit is een systeem waarmee de meldkamer van de politie, bij bijvoorbeeld een overval, rechtstreeks kan meekijken met camerabeelden van een particuliere alarmcentrale.
Meer over Live View

 

New Call-to-action