Lichtbeleving op het werk: 5 feitjes

Artikel
2 minuten leestijd

(Dag)licht heeft veel invloed op onze stemming, onze productiviteit en zelfs op onze thermostaat. Vijf feitjes over lichtbeleving op de werkvloer.

Wakker worden van (dag)licht

Een slaperig gevoel? Een goed verlichte ruimte doet wonderen. Dat heeft te maken met de invloed van licht op onze biologische klok. Is er te weinig licht dan belandt ons lichaam in een ‘sluimer- of slaaptoestand’. Daglicht is het meest effectief voor de productiviteit, omdat het veel sterker is dan kunstlicht. Is de lichtsterkte in een gemiddeld kantoor ongeveer 500 lux, zonlicht op een onbewolkte dag bedraagt maar liefst 100.000 lux.

New Call-to-action

De ideale lichtsterkte

Lekker werken? Voor precisiewerk is volgens de universiteit in Leuven ongeveer 1000 lux nodig, voor kantoorwerk minimaal 500 lux en in een cafetaria of kleedkamer is 200 lux voldoende. Daarbij is het goed om te weten dat ‘jonge ogen’ bij een lagere lichtsterkte beter presteren dan ‘oudere ogen’. De lichtsterkte op uw werkplek kunt u gemakkelijk zelf meten. Met een app op uw smartphone bijvoorbeeld of met een professioneel toestel voor een nauwkeuriger resultaat.

Kies een werkplek bij het raam

Kunt u een plekje bij het raam bemachtigen? Doen! Uit onderzoek blijkt dat het werken in een ruimte met ramen gezonder is dan werken in een ruimte zonder ramen. Medewerkers die bij het raam werkten, voelen zich vitaler, zijn fysiek actiever en slapen ’s nachts gemiddeld 46 minuten langer. Is er geen plekje bij het raam beschikbaar, ga dan af en toe even naar buiten. Het liefst ’s ochtends, dan kan uw biologische klok buitenlicht het best gebruiken.

Licht maakt gelukkig

Misschien wel een van de fijnste bijwerkingen van licht is dat het gelukkig maakt. Licht werkt via het netvlies direct in op de hersenen en zorgt voor de aanmaak van serotonine, een chemisch stofje waar we blij van worden. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressie. Zonlicht of goed kunstmatig daglicht kan binnen enkele dagen de symptomen laten verdwijnen. Nog een reden om niet alleen regelmatig een luchtje, maar ook even een lichtje te gaan scheppen.

Lekker warm met sfeerverlichting

Voor de koukleumen op kantoor. Wist u dat ‘warm licht’ een ruimte letterlijk warmer kan laten aanvoelen? Dat ontdekte gezondheidswetenschapper Marije te Kulve. Ze promoveerde eind 2018 aan de Universiteit Maastricht op onderzoek onder 65 vrouwen naar het effect van verlichting op de temperatuurbeleving. Wat blijkt? De kleur en felheid van verlichting is daadwerkelijk van invloed op de gevoelstemperatuur. Ook goed voor het milieu: door slim gebruik te maken van licht en kleur kan de airco of thermostaat een standje lager.

New Call-to-action