Voel je welkom op je flexplek: 5 tips

Artikel
2 minuten leestijd

De toename aan flexwerkers vraagt om een andere kijk op de inrichting van werkplekken. Efficiëntie is hierbij belangrijk, maar sfeer net zo goed. Hoe je een uitnodigende flexwerkplek creëert? Welkom! vroeg 5 experts om tips.

Tip 1: Haal buiten naar binnen

‘Statige muren nodigen niet uit tot prettig werken. Planten zorgen daarentegen voor een sfeervolle afbakening van het werkgebied. Denk bijvoorbeeld aan een stellage of roomdivider gevuld met groen. Mooi, en ook een gezonde oplossing. Wat veel mensen niet weten is dat de luchtkwaliteit binnen vaak slechter is dan buiten. Dit komt door de stoffen die printers en schoonmaakmiddelen verspreiden. Planten kunnen deze lucht weer zuiveren.’ – Gabrielle Fabbro, marketing manager bij plantenbedrijf Ogreen.

Tip 2: Kies kunst voor concentratie

Rick Hulsthof, eigenaar van Kunst Of Art is gespecialiseerd in kunstuitleen en de samenstelling van kunstcollecties. ‘Op flexplekken komen mensen met verschillende behoeftes. De een zoekt een creatief idee, de ander moet een deadline halen. Kies daarom met zorg voor kunstobjecten die opwekkend zijn en deel de ruimte in op kleur. Oranje tinten wekken creativiteit op en blauw/groen tinten zorgen voor concentratie. Zo bedien je met kunst in één ruimte verschillende behoeftes.’

Tip 3: Gezicht naar het licht

‘Licht en frisse lucht zijn essentieel voor een productieve werkplek. Licht is niet alleen een sfeermaker, maar geeft ook energie. Richt een werkplek daarom in op de (natuurlijke) lichtbronnen. Kies voor een indeling waarbij flexwerkers met hun rug naar een wand zitten met zicht op de deur. Deze positie ondersteunt de energie goed doordat de muur als bescherming in de rug dient en zorgt voor extra productiviteit door een open blik aan de voorkant,’ aldus Yolanda van Zuijlen, interieuradviseur en stylist bij YoY.

Tip 4: Wees gastvrij in voorzieningen

Een flexplek biedt ruimte voor zakelijke meetings, maar ook voor brainstormsessies. Het is belangrijk om elke bezoeker goed te voorzien. Anneke van den Bijgaart, communicatiespecialist bij Volkshotel, legt uit: ‘Zorg voor goed en betaalbaar eten, kluisjes, voldoende stopcontacten en een goed werkende wifi-verbinding. Deze ogenschijnlijk ‘kleine’ aspecten, maken een groot verschil. Een aparte ruimte waar mensen zich kunnen ontspannen is zeker aan te raden. Denk hierbij aan tafeltennis of zelfs een massageruimte.’

Tip 5: Kies verstelbare meubelen

‘Wanneer mensen in een verkeerde houding werken, ontstaan verschillende gezondheidsklachten. Bij een flexwerkplek is het daarom belangrijk dat de stoel en het bureau gemakkelijk verstelbaar zijn. Ook heeft staand werken een positief effect op de gezondheid en de productiviteit van de medewerker. Een zit-/sta tafel is op een flexplek ideaal, want deze is in een handomdraai te verstellen.’ – Suzanne Wijchman, marketing- en communicatiemanager bij kantoor- en projectinrichting Rohde & Grahl.