Goede verlichting voor een gastvrije ontvangst

Artikel
2 minuten leestijd

Zowel binnen als buiten het pand is de rol van verlichting groot; om een gastvrije ontvangst te creëren en de veiligheid te vergroten. Sfeervolle verlichting is prettig voor gasten en medewerkers, terwijl slimme verlichting ongewenste bezoekers op afstand houdt. Hoe creëert u de perfecte balans?

De entree is hét visitekaartje van uw pand. Een donker gat of slecht verlicht pad daarnaartoe nodigt niet echt uit. Een goed verlichte ingang is dan ook belangrijk voor de gastvrijheid. Daarbij is het de kunst te doseren. Fel, verblindend licht helpt potentiële inbrekers op afstand te houden, maar uw gasten misschien ook. Ga daarom voor indirecte gevelverlichting in zachte kleuren, zoals geel en goud.

Schemerschakelaar

Een goede manier om inbrekers af te schrikken is een bewegingsmelder. Deze melder schakelt het licht aan zodra er iemand in de detectiezone komt. Voor bezoekers is dit echter een stuk minder aangenaam. Kies liever voor buitenlampen met een schemerschakelaar die permanent aanstaan als het donker is. Tip van de politie: hang gevellampen op ten minste 2,7 meter hoogte, zodat ze niet makkelijk stuk kunnen worden geslagen.

Gericht licht

Kiest u voor het verlichten van de entree? Verlicht dan niet meer dan nodig. Lampen die alleen dat deel van het pad uitlichten dat zichtbaar moet zijn, zijn ideaal. LED-licht is gerichter dan het ‘ouderwetse’ strooilicht (licht dat voor 40 tot 60 procent omhoog schijnt) waardoor de kans op lichtvervuiling afneemt. Dat is zowel fijn voor buren als nachtdieren.

Denk ook aan de groeninrichting. Mooi aangelegd groen nodigt uit, maar te hoog struikgewas verhoogt het gevoel van onveiligheid. Houd het kort, is het advies. Kijk waar de donkere plekken zijn en probeer deze met sfeervol licht op te heffen. Houd hierbij rekening met het licht in de omgeving. Op plekken waar al een lantaarnpaal staat, is extra verlichting misschien niet nodig.

Veiligheid

Met goede verlichting investeert u niet alleen in de bezoekbeleving, licht speelt ook een steeds grotere rol in veiligheidsoplossingen. Voorspeld wordt dat licht in de toekomst alleen maar slimmer wordt. Denk aan lampen die alleen branden als er echt iemand is, intensiteit en kleuren die automatisch aan elke situatie kunnen worden aangepast en ‘volgend’ licht.

Met verlichting kan zelfs het gedrag van mensen worden beïnvloed, bijvoorbeeld door ze via gerichte verlichting de meest efficiënte route te laten nemen. En ook de kleur van licht beïnvloedt ons veiligheidsgevoel. Groen en blauw ervaren we als veilige kleuren. Rood, paars en oranje juist niet. Lees hier hoe spelen met licht de veiligheid kan vergroten.

Niet te fel

Voor een gastvrije ontvangst is het dus vooral fijn om fel en direct licht te vermijden. Hoewel er geen landelijke regels zijn over hoe fel licht mag zijn (lichtvervuiling), hebben provincies en gemeenten vaak wel beleid ontwikkeld op dit gebied. Bent u van plan te investeren in een gastvrije en veilige entree, dan kan een check daarom geen kwaad. In alle gevallen is de gouden regel; vermijd fel strooilicht. Ga voor een gastvrije en veilige ontvangst met indirect, gericht licht.

New Call-to-action