Zo draagt uw beveiligingspartner bij aan uw duurzaamheidsdoelstellingen

Zo draagt uw beveiligingspartner bij aan uw duurzaamheidsdoelstellingen

Artikel
4 april 2024 2 minuten leestijd

Het belang van duurzaamheid is niet meer weg te denken in de hedendaagse bedrijfsvoering. Steeds meer bedrijven en organisaties streven ernaar hun impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Maar wist u dat ook uw beveiligingspartner aan uw duurzaamheidsdoelstellingen kan bijdragen? 

Verantwoord omgaan met middelen, omgeving, personeel, opdrachtgevers en collega’s raakt ook in de veiligheidsbranche steeds meer ingeburgerd. Zo kijkt de Nederlandse Veiligheidsbranche bij het verlenen van een keurmerk ook naar de duurzaamheid van een organisatie en haar dienstverlening. Daarnaast speelt duurzaamheid in de uitvoering van beveiligingswerk, het plannen en ontwikkelen een steeds belangrijkere rol. 

Uitstoot wagenpark reduceren

Een van de manieren waarop beveiligingsbedrijven hun impact op het milieu kunnen verminderen, is door de uitstoot van hun wagenpark te verlagen. Zo kiest Securitas bij het vervangen van de voertuigen voor haar mobiele surveillance standaard voor elektrische vervoersmiddelen. Mede door deze maatregel is de gemiddelde Co2-uitstoot van het wagenpark sinds 2014 al met 50 procent gedaald. Met een multidisciplinair projectteam werkt het bedrijf toe naar een volledig emissievrij wagenpark in 2027.

Duurzaam opereren

Maar ook door vervoersmiddelen op een verantwoorde manier in te zetten kunnen beveiligingsbedrijven duurzamer opereren. Bijvoorbeeld door de routes voor mobiele surveillance zo efficiënt mogelijk in te plannen en door het woon-werkverkeer van medewerkers onder de loep te nemen. Securitas let er bij de selectie van de teams bijvoorbeeld op dat medewerkers niet meer dan 30 kilometer hoeven te reizen. Ook worden zij gestimuleerd het openbaar vervoer en de fiets te gebruiken. Op die manier blijft niet alleen het woon-werkverkeer beperkt, maar zijn medewerkers in spoedgevallen ook sneller op locatie. Een win-winsituatie. 

Signaleren mogelijkheden verduurzaming

Ook in de uitvoering van het beveiligingswerk kunnen beveiligingsbedrijven bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van hun klanten. Bij objectbeveiliging bijvoorbeeld heeft een beveiligingsmedewerker een belangrijke een signaleringsfunctie. Zo kan een surveillant bij het doen van zijn rondes bijvoorbeeld zien of er lampen of pc’s aan (zijn blijven) staan. Indien gewenst, kan hij of zij daar melding van maken bij de opdrachtgever.

Beveiligen op afstand

Daarnaast werken beveiligingsbedrijven door middel van innovaties aan duurzaamheid. Beveiligen op afstand bijvoorbeeld is een duurzame beveiligingsoptie waarbij veel uitstoot wordt voorkomen. Zo kunnen klanten open- en sluitrondes op afstand laten uitvoeren, kiezen voor cameratoezicht en/of toegangsverlening op afstand. 

Rol van Particuliere Alarmcentrale (PAC)

Door camera’s aan te sluiten op een Particuliere Alarmcentrale (PAC) zoals het Securitas Operations Center (SOC) kunnen opdrachtgevers fors besparen op het aantal fysieke alarmopvolgingen. Dat is goed voor het milieu en levert tegelijkertijd een flinke kostenbesparing op. Bovendien is het veilig. In de praktijk blijkt dat – indien locaties goed zijn afgesloten en er ’s nachts geen afwijkende situaties zijn geweest – openingsrondes door mobiele surveillance prima kunnen worden afgeschaald en gecombineerd met toegangsverlening op afstand.

Duurzame keuzes

Door te innoveren, verstandig te plannen en duurzaam te investeren kunnen beveiligingsbedrijven dus een belangrijke bijdrage leveren aan uw duurzaamheidsdoelstellingen. Of het nu gaat om het reduceren van primair grondstofgebruik, de circulaire verwerking van bedrijfskleding en/of gezond duurzaamheidsbeleid, duurzame keuzes raken ook in de veiligheidsbranche steeds meer ingeburgerd.