Een slimme portier op afstand

Een slimme portier op afstand

Artikel
1 minuut leestijd

De voordelen van beveiliging op afstand zijn groot. Deze dienstverlening zorgt voor een verhoogd veiligheidsniveau en helpt incidenten, schade en valse alarmmeldingen voorkomen. In een reeks artikelen bespreken we verschillende toepassingen van beveiligen op afstand. In dit artikel bespreken we de techniek achter toegangsverlening op afstand.

Met toegangsverlening op afstand worden de juiste personen binnengelaten en kwaadwillenden de toegang ontzegd. En dit allemaal op afstand. IP-camera’s, detectiesoftware en sturing spelen in het proces van toegangsverlening op afstand een belangrijke rol.

Toegangsverlening op afstand

Bij toegangsverlening op afstand, ook wel Remote Entry and Exit Management genoemd, worden fysieke taken in de meldkamer uitgevoerd. Deuren, sluizen en slagbomen worden op afstand geopend en gesloten volgens strikt protocol. In dit proces werken camera’s die toezicht houden op in- en uitgangen, slimme software en centralisten nauw samen. Eric Bartels, Product Manager bij Securitas: ‘Klanten bellen bijvoorbeeld bij aankomst de alarmcentrale, geven een code en worden vervolgens toegelaten. Daarnaast maken we veel gebruik van intercoms.’

Welk kenteken ‘mag’ wat?

Identificatie is ook mogelijk met kentekencamera’s. Dat kan door middel van License Plate Recognition (LPR-software). De camera die de kentekens leest, is gekoppeld aan een database. Daarin is vastgesteld welke rechten bepaalde nummerborden hebben. Heeft een kenteken toegangsrechten dan mag de slagboom open. Staat een kenteken op een zwarte lijst dan gaat er een melding richting de alarmcentrale.

Veilig werken

‘Persoonlijke begeleiding is – net als bij andere dienstverlening op afstand – ook bij toegangsverlening een belangrijk aspect’, zegt Bartels. ‘Zo kan een monteur die ‘s nachts voor een storing bij een bedrijf moet zijn voor aankomst de alarmcentrale bellen zodat wij live kunnen meekijken. Wij controleren dan of alles goed verloopt en of er geen ongewenste personen of auto’s mee naar binnen gaan.’

Andere artikelen in deze reeks: