Securitalk met brigadegeneraal Otto van Wiggen

Video
20 oktober 2023 1 minuut leestijd

Hoe ziet de toekomst van de fysieke beveiliging eruit? In de eerste aflevering van een reeks Securitalks werpt Otto van Wiggen, Brigadegeneraal bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht een blik op de toekomst. Zijn voorspelling? ‘De beveiligingsbranche is genoodzaakt om van Hoofdklasse-voetbal over te schakelen naar Eredivisie-niveau.’

De aflevering met Van Wiggen maakt deel uit van een aantal inspirerende Securitalks waarin experts aan het woord komen over hun jarenlange ervaring in de wereld van de beveiliging. Wat is hun visie op de veranderende wereld om ons heen? En hoe kan de beveiligingsbranche op deze veranderingen inspelen?

Informatiepositie verbeteren 

Van Wiggen gaf in zijn functie onder andere leiding aan het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade. Vanuit die achtergrond kijkt hij naar beveiligingsorganisaties en de ontwikkelingen die op hen afkomen. In zijn presentatie maakt hij duidelijk dat zowel het verbeteren van de informatiepositie als het maken van risico- en dreigingsanalyses belangrijk is om snel en effectief te kunnen schakelen. ‘Beide geven je meer tijd om te reageren, en dat leidt altijd tot betere oplossingen. Die bovendien gemakkelijker en effectiever zijn uit te voeren als ze al van tevoren zijn bepaald’, aldus Van Wiggen.

Bekijk hier de Securitalk met Otto van Wiggen 

Verhogen van de weerbaarheid

Een belangrijk aspect waarvan Van Wiggen vindt dat beveiligingsorganisaties meer aandacht aan moeten besteden, is het verhogen van de weerbaarheid van beveiligers. ‘Er is een ontwikkeling in de maatschappij gaande dat gezagsdragers en mensen die in het publieke domein werken eerder met agressie en zelfs fysiek geweld worden geconfronteerd. Het omgaan met deze spanning moet een tweede natuur worden. Dat betekent dat er – in combinatie met predictive profiling en security awareness – nog meer moet worden getraind en geoefend.’

Risicomanagement en slimme oplossingen

Over de onvermijdelijke vraag of innovatieve techniek de beveiliger in de toekomst kan vervangen, kan hij kort zijn. Van Wiggen: ‘Wat de beveiliger uniek maakt is het feit dat hij mens is. Hij kan inschatten waar een potentieel dreigende situatie om vraagt.’ Wel kun je je volgens hem afvragen of (veel) fysieke beveiliging in alle gevallen nodig is. Of dat je ook met andere strategieën een hoog veiligheidslevel kunt garanderen. Bijvoorbeeld door middel van risicomanagement en slimme oplossingen.