Roermondse juwelier en edelsmid heeft geen vuurwapen nodig

Artikel
2 minuten leestijd

De recentelijke overval op een juwelierswinkel in Deurne eind maart, waarbij de vrouw van de eigenaar twee overvallers doodschoot, zorgt voor veel beroering.  En ook eind april was het weer zover; nu werd het atelier van een juwelier in Bergen op Zoom overvallen. De redactie vond een collega-juwelier en edelsmid bereid om zijn kijk op overvallen in de juweliersbranche te geven.  

Ger Hanssen (64) drijft al 35 jaar de zaak Ton van den Hout Edelsmid BV in Roermond. Deze winkel verkoopt goud, zilver en horloges. “Van overvallen kijk ik niet meer op, want die zijn in onze branche aan de orde van de dag”, zegt Hanssen. “Wat de Deurne-zaak bijzonder maakt zijn de twee doodgeschoten daders. Hierdoor doken de media er massaal op. Dat het juweliersechtpaar in hun winkel een geladen pistool zonder wapenvergunning had liggen, vind ik nogal opmerkelijk. Ik en de meeste van mijn collega’s beschikken daar natuurlijk niet over en passen ook zeker zelf geen geweld toe. Door zelf geweld te gebruiken bij een overval, brengen wij onze eigen veiligheid in gevaar en daarnaast zijn we ook nog eens strafbaar. Wij geven bij een overval de overvaller alles mee waar hij om vraagt. Hopelijk vertrekt hij dan snel weer zonder geweld te gebruiken. Sieraden en geld zijn vervangbaar. Het leven van mijn medewerkers en mij niet. Daarom vind ik de veiligheid van mijn personeel en mezelf het allerbelangrijkste.”

Afschrikken van overvallers

De winkel van Hanssen is nog nooit overvallen. “Wel is het een keer gebeurd dat een dief in de winkel een tableau leegtrok waarop wij sieraden presenteren. Dat was natuurlijk enorm schrikken geblazen! Het ergst was het voor de betrokken medewerkster, want zij zat door dit vervelende incident een maand in de ziektewet.” De ondernemer geeft toe dat hij bang is voor een overval. “Natuurlijk, maar daar ben ik echt niet 24 uur per dag mee bezig hoor. Want dan zou ik echt geen leven meer hebben. In onze winkel zijn naast één of twee verkoopsters ook dagelijks onze vijf edelsmeden dichtbij elkaar aan het werk. Hiervoor hebben wij bewust gekozen, want zo schrikken wij een overvaller af.”

Genoeg legale en goede beveiligingsmethoden

Deze juwelier en edelsmid is zeer goed beveiligd. “Onze verzekeringsmaatschappij stelt harde eisen. Anders vervalt onze dekking. Om onze veiligheid te waarborgen volgen wij consequent strikte veiligheidsprocedures. Wij maken daarnaast gebruik van een noodsysteem met videocamera’s, met daaraan gekoppeld diverse alarmknoppen in de winkel waarop mijn personeel kan drukken in een noodsituatie. Een medewerker van het beveiligingsbedrijf gaat na een melding direct met ons meekijken in de winkel. In het geval van een overval schakelt hij onmiddellijk de politie in. Dit geeft ons een extra gevoel van veiligheid op een legale wijze, zonder dat wij de wet overtreden. In de Deurne-zaak mag het juweliersechtpaar gaan bewijzen dat ze hebben gehandeld vanuit noodweer. Bij ons zal dat nooit zover komen, omdat wij legale en goede beveiligingsmethoden gebruiken om ons te beschermen tegen een overval. En die zijn er gelukkig genoeg.”