De technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Je kunt geen blad of krant openslaan of iemand heeft weer wat nieuws uitgevonden. Via crowd funding wordt er dagelijks geld opgehaald voor nieuwe projecten en dat werkt natuurlijk als een vliegwiel, waardoor we nog meer en nog vaker verrast worden door nieuwe technologische toepassingen.
Wat mij opvalt is dat de meeste ontwikkelingen verbonden zijn met het internet. Het fenomeen “Internet of Things (IoT)” maakt de werking van veel van de nieuwe toepassingen nog makkelijker en geeft je de mogelijkheid informatie eenvoudig vast te leggen en op te roepen.
Een voorbeeld is het via de smartphone opstarten van de standkachel in de auto. Je kunt eenvoudig via een app op de smartphone de auto opwarmen, zodat je zelfs in de winter lekker warm kunt wegrijden en je de ramen niet hoeft te krabben.
Een ander mooi voorbeeld is het vastleggen van hardloopgegevens tijdens het sporten. Zo kan je competitie voeren met iemand op afstand, zelfs met iemand op een ander continent.
En dan is er het dakraam van Tesla, dat kan op afstand en zelfs tijdens het rijden worden voorzien van nieuwe software mocht er iets aan de hand zijn met het functioneren ervan.
Meer en meer delen we bewust en onbewust zakelijke- en particuliere informatie over ons dagelijks leven. Al deze data worden vervolgens opgeslagen in verschillende betrouwbare datacenters, georganiseerd naar de verschillende “verzamelaars”. Soms koopt de ene verzamelaar de ander zodat data kunnen worden gecombineerd.
Ook Securitas werkt aan oplossingen waarin we gebruik maken van interne en externe databases. Deze data zijn soms gratis en soms tegen betaling beschikbaar voor ons. Je moet dan denken aan gegevens over kentekens zodat kentekenregistratie door onze ANPR-camera’s gematcht kan worden met bestaande informatie in de kentekendatabase. Bij een match van een bepaald profiel kunnen we dan desgewenst actie ondernemen.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan een database met weersinformatie. Door die te koppelen aan onze activiteitendatabase van de alarmcentrale kunnen we straks op basis van voorspelde weerssituaties onze operatie voorbereiden op meer of minder drukte. Bij bijvoorbeeld een bepaalde windkracht zal er altijd sprake zijn van meer incidenten en is het dus altijd drukker. We gaan steeds efficiënter om met de beschikbare data en vormen deze om tot bruikbare informatie. Hierdoor kunnen we onze dienstverlening continu verbeteren. Maar er is nog veel meer mogelijk.
Zoals altijd is er ook een keerzijde aan deze mooie ontwikkeling. Alles werkt zolang we toegang hebben tot deze data. Het functioneren van onze processen zou echter heel erg in de soep kunnen lopen als door een breuk in de communicatielijn of het wegvallen van de stroomvoorziening de broninformatie onbereikbaar is. Dan werkt het allemaal niet meer…
Stel je eens voor dat we straks alleen nog maar de grens over kunnen op basis van een vingerafdrukscan of irisscan. Stel dat je je auto alleen in kunt door een vingerafdrukscan in het handvat van de auto, en dat je alleen kunt betalen met soortgelijke informatie. Of dat je alleen kunt bellen wanneer de telefoon heeft gezien dat jij het bent en dat je alleen toegang krijgt tot het internet als je jezelf hebt aangemeld op de computer? En stel nu dat opeens de verbindingen tussen al die systemen verbreken of erger nog, dat jouw Burgerservicenummer en de daaraan gekoppelde identificatie (vingerafdruk en iris) niet meer bestaan in de databases? Het zal toch niet waar zijn dat je dan bent uitgesloten van deelname aan het dagelijks leven? Het zal toch niet waar zijn dat je dan niets meer kunt en niet meer meedoet?
Voor mij is het een geruststellende gedachte dat er in zo’n geval nog maar één ding opzit, en dat is lekker de bossen inlopen en in het zonnetje tegen een boom in slaap vallen. Lekker de boel de boel laten, even een moment van rust in die hectische internettijd. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel.