Inbrekers weten de weg naar onze woningen weer te vinden. En met de vakantie in volle gang is het helemaal uitkijken geblazen, waarschuwt de politie. In juli en augustus neemt de kans op ongenode gasten volgens verzekeraar Interpolis met maar liefst 25% toe. Een goede reden om extra maatregelen te nemen.
Het aantal woninginbraken blijft stijgen. In de eerste helft van 2022 steeg het aantal inbraken met 20% vergeleken met dezelfde periode in 2021. Dat betekent dat er zo’n 400 keer per week wordt ingebroken. Met een toename van 41% steeg ook het aantal auto-inbraken explosief in de eerste vier maanden van 2022.
Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie waarschuwt mensen en bedrijven in De Telegraaf deze periode extra waakzaam te zijn. ‘In coronatijd konden veel mensen door de wereldwijde maatregelen niet op vakantie en bleven thuis. We zagen als politie het aantal inbraken sterk afnemen. Nu dat wel weer vrij kan, pakken velen hun kans om er op uit trekken.’
Volgens Interpolis stijgt het aantal inbraken in de zomervakantie doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwacht de verzekeraar die toename. Uit haar InbraakBarometer blijkt dat veel mensen (34%) zich daar zorgen over maken. Met name jongeren. Bijna de helft van de 24-minners (48%) vreest een vakantie-inbraak. Onder 25 tot 40-jarigen is dat 44%.
Hoewel uit onderzoek van Interpolis blijkt wel dat vrijwel iedereen maatregelen neemt voor vertrek richting het vakantieadres, kan het goed zijn om dit jaar iets grondiger te werk te gaan. Veel mensen brengen de buren op de hoogte, laten af en toe het huis checken, de post weghalen en/of lichten branden. Maar er zijn meer tips waarmee u inbraak kunt voorkomen. In dit artikel geven we 8 tips.
Laat bijvoorbeeld geen spullen rondslingeren om het huis en zet waardevolle bezittingen zoals (elektrische) fietsen, gereedschap, barbecues en loungesets achter slot en grendel. Inbrekers hebben het de laatste jaren daar steeds vaker op gemunt. Belangrijk is ook om waardevolle spullen niet in het zicht te laten liggen. Om ramen en deuren goed te sluiten en geen voorwerpen of gereedschap achter te laten die de inbreker kunnen helpen.
Ook scholen en bedrijven doen er goed aan alert te zijn in vakantieperiodes. Niet alleen om inbraak te voorkomen, maar ook om kosten te besparen door alarmprocedures voor de vakantie goed door te nemen. De ervaring is dat het aantal valse alarmmeldingen in de vakantie schrikbarend toeneemt. Een vervelend probleem, zowel voor beveiligers als voor organisaties die de rekening krijgen gepresenteerd. In dit artikel leest u hoe u hoge alarmkosten tijdens uw vakantie kunt voorkomen.