Samen sta je sterk. Dat geldt voor veel zaken, maar zeker in beveiliging. Collectief beveiligen is de trend. Ondernemers die samenwerken worden serieus genomen en hebben tal van voordelen zoals korting op verzekeringen.
Overvallen, inbraken, interne criminaliteit en verpaupering van winkelcentrum of bedrijventerrein zijn zaken die voorkomen kunnen worden. ‘Samen investeren en afspraken maken, kunnen de veiligheid enorm vergroten’, zegt Bert den Hartog, Business Developer bij Securitas.
Door beter samen te werken worden goede resultaten geboekt in het terugdringen van criminaliteit. Zo waren er in de eerste tien maanden van 2014 22 % minder overvallen dan in dezelfde periode in 2013. In 2015 en 216 zette deze dalende trend door.
De belangrijkste reden is de gezamenlijke landelijke aanpak van politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten en het bedrijfsleven. ‘Doordat we met verschillende partijen beter en meer communiceren, kunnen we problemen te lijf gaan’, zegt Peter Schoevaars, operationeel specialist van de Nationale politie.
Nauwere samenwerking tussen partijen in het private- en publieke domein is een trend, zegt Den Hartog. ‘Winkeliers die collectief optreden komen bijvoorbeeld in aanmerking voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en kunnen rekenen op ondersteuning en medewerking van de politie, brandweer en overheid. Samen brengen ze de veiligheid in kaart waardoor politie en brandweer in staat zijn sneller en beter hun werk te doen.’
Collectieve samenwerking is bijzonder krachtig en brengt de criminaliteit omlaag. ‘In winkelcentra en op bedrijventerreinen waar het ieder voor zich is, is vaker sprake van verpaupering’, zegt Den Hartog. ‘Niemand voelt zich geroepen om het initiatief te nemen om een betere leefomgeving te creëren. Door samen te investeren lukt dat wel. Denk daarbij aan investeringen in camera’s, in hekwerk of in slagbomen. Of aan de aanschaf van dna-spray als preventieve maatregel in winkelcentra. Ondernemers delen kosten, krijgen kwantumkorting en zijn daardoor goedkoper uit. Bovendien kunnen ze de beveiliging goed op elkaar afstemmen.’
Een van de belangrijkste voordelen van collectief beveiligen is het delen van informatie. Den Hartog: ‘Er is veel data beschikbaar. Denk aan politiegegevens, tweets, Google Maps, of de administratie van de gemeente waarin is opgenomen waar gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen. In een collectief kun je informatie bundelen. Bij aansluiting op een meldkamer kunnen nog meer gegevens worden gekoppeld, zoals de kentekens van gestolen auto’s.’
Ondernemers staan sterker als ze elkaar beter leren kennen en dat geeft een veilig gevoel. ‘Veel criminelen komen voorverkennen, ze gaan winkels in, kijken hoe de veiligheid is geregeld. Ze doen op dat moment misschien niets fout, maar je kunt wel een onderbuik gevoel hebben. Als je dit soort informatie kunt delen dan is dat veel krachtiger dan dat je het voor jezelf houdt. Samen sta je sterk’, aldus Den Hartog.