‘Beveiligingsbranche kan meer taken politie overnemen’

‘Beveiligingsbranche kan meer taken politie overnemen’

Nieuwsartikel
1 minuut leestijd

De particuliere beveiligingsbranche kan meer taken van de politie overnemen. Dat is het standpunt van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Door het uitbesteden van werkzaamheden kan de politie zich focussen op taken waarvoor bevoegdheden en bewapening nodig zijn.

Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche gaf zijn visie in Rome tijdens de viering van het 30-jarig jubileum van CoESS, de Europese federatie van 23 brancheorganisaties van beveiligingsbedrijven uit 18 landen.

Veiligheid vergroten

Van der Steur zei ‘zeker niet ontevreden’ te zijn over de samenwerking in Nederland tussen partijen die bij veiligheid betrokken zijn. Wel denkt hij dat het uitbesteden van politietaken de veiligheid kan vergroten en een oplossing kan bieden voor het gebrek aan capaciteit bij de politie.

Zware criminaliteit

‘Nederland wordt geconfronteerd met ernstige vormen van zware criminaliteit, uitmondend in de gruwelijke moord op een strafrechtadvocaat enkele weken geleden. Wij pleiten ervoor om taken waarvoor geen gezagsbevoegdheden of bewapening nodig zijn, uit te besteden aan particuliere beveiliging’, aldus Van der Steur.

Taken overnemen

Bij het overnemen van taken denkt Van der Steur onder andere aan de zorg voor arrestanten, baliewerkzaamheden, het verwerken van aangiftes, het opstellen van meetapparatuur voor snelheidsmetingen van voertuigen en het uitvoeren van alcoholcontroles. Hij vindt het belangrijk dat partijen elkaar vertrouwen, dat ze ervaring opdoen met samenwerken en dat wet- en regelgeving het uitwisselen van noodzakelijke gegevens mogelijk maakt.

Professionalisering

Naast een nauwe samenwerking, pleit Van der Steur voor verdere professionalisering van de branche. Hoewel bedrijven een vergunning van het ministerie van Justitie en Veiligheid nodig hebben om te kunnen starten als beveiligingsorganisatie, zou het volgens de voorzitter goed zijn als ook het keurmerk voor vergunningverlening en samenwerking verplicht wordt gesteld. ‘Een beveiligingsbedrijf met een keurmerk? Daar kun je prima zaken mee doen.’

Ervaringen uitwisselen 

Van der Steur feliciteerde CoESS met het 30-jarig bestaan. Het is een organisatie die het uitwisselen van ervaringen door de deelnemende landen mogelijk maakt en die zich tegelijk inzet voor de belangen van de branche in Europa. De complete speech van Ard van der Steur op het jubileum van CoESS is hier te lezen.

Het Nieuwe Beveiligen in de praktijk