8 tips om woninginbraak te voorkomen

Artikel
2 minuten leestijd

Het aantal woninginbraken is na het versoepelen van de coronamaatregelen flink toegenomen. Zagen we na het instellen van de avondklok nog een daling van zestig procent, inmiddels is het inbraakcijfer weer gelijk aan de periode van voor de lockdown. De politie waarschuwt in de vakantieperiode extra waakzaam te zijn. Wij geven 8 tips om inbraak te voorkomen.

1. Sluit deuren en ramen

Let erop dat bij het weggaan alle deuren en ramen goed gesloten zijn. Vaak blijkt na inbraken dat er toch nog ergens een raampje openstond. Loop daarom alle deuren en ramen nog eens goed na voordat u vertrekt. Controleer ook de beveiliging van keldergaten, dakvensters en roosters. 

New Call-to-action

2. Doe alsof u thuis bent

Geef uw woning een bewoonde indruk. Schakel een tijdsschakelaar in waarmee meerdere lampen af en toe aangaan en ruim niet alles netjes op. Laat wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. U kunt iemand vragen de post op te ruimen en af en toe de gordijnen wat te verschuiven. 

3. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen

Leg geen waardevolle spullen in de buurt van het raam. Zeker niet wanneer u voor langere tijd weg bent. Het is beter om spullen te verbergen of ze in een kluisje te bewaren tijdens uw afwezigheid.

4. Laat geen spullen rondslingeren om het huis

Ladders, opstapjes, gereedschap; ruim alles op dat inbrekers kan helpen binnen te dringen. Bewaar dit materiaal achter slot en grendel, bij voorkeur in een garage. Bescherm ook uw kostbaarheden in schuren en tuinhuisjes. Inbrekers focussen zich daar de laatste jaren steeds vaker op. Ze hebben het onder andere gemunt op (elektrische) fietsen, gereedschapskisten, barbecues en loungesets. 

5. Zorg voor sociale controle

Laat meerdere buren weten dat u op vakantie gaat, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. En neem ook zelf initiatief als u iets verdachts opmerkt rond het huis van uw buren. Inbrekers gebruiken in de zomer vaak trucjes om te controleren wie op vakantie is, zoals het plaatsen van takjes tegen de deur of stukjes plastic in deursloten

6. Ga verstandig om met social media

Social media zijn een bron van informatie. Zorg er dus voor dat u de informatie op uw profiel goed beschermt en alleen vrienden uw berichten kunnen zien.

7. Beveilig uw domoticasyteem of andere vormen van elektronische beveiliging 

Laat het wachtwoord niet op fabrieksinstellingen staan, maar kies een sterk wachtwoord voor al uw netwerken en elektronica.

8. Maak een lijst van waardevolle voorwerpen

Verzamel zoveel mogelijk informatie over uw waardevolle spullen. Maak een map met foto’s en voeg belangrijke informatie toe zoals serienummers en facturen. Mocht er worden ingebroken, dan is de kans groter dat uw spullen worden teruggevonden.

New Call-to-action