5 tips bij een overval

Artikel
2 minuten leestijd

Gemiddeld vinden in Nederland drie overvallen per dag plaats. In Amsterdam en Rotterdam is de kans op een overval het grootst. Reden om de aandacht niet te laten verslappen. Met deze tips beschermt u uzelf.

1. Zorg voor een goede beveiliging

Een goede beveiliging van uw winkel of bedrijf bestaat uit verschillende elementen: fysieke beveiliging door toegangspoorten, sloten en muren; technologische beveiliging door middel van alarmsystemen en camera’s en organisatorische beveiliging. Deze bestaat uit het maken van afspraken, het opstellen van procedures en het investeren in een veiligheidsopleiding.

2. Maak duidelijk: hier valt niets te halen

Een overvaller zal alleen zijn slag slaan als hij denkt dat er iets te halen valt en de pakkans klein is. Door duidelijk te maken dat er niets te halen is, beperk je het risico van een overval. Plak opvallende stickers op de deur met duidelijke boodschappen zoals ‘Kassa’s worden regelmatig afgeroomd’ en ‘Let op! Camerabewaking’.

3. Beperk de buit

Stimuleer elektronisch betalen zodat er minder contant geld in de kassa ligt. Zorg voor een kluis waarin het groot geld van de kassa’s op regelmatige tijdstippen wordt opgeborgen en maak deze regelmatig leeg. Investeer in sloten met tijdsvertraging.

4. Stel duidelijke veiligheidsprocedures op

Maak afspraken over het openen en sluiten en vraag eventueel een beveiligingsbedrijf via camera’s live mee te kijken. Zorg voor een efficiënt sleutel- en geldplan. Het is belangrijk dat iedereen, inclusief parttimers, tijdelijke en nieuwe medewerkers, op de hoogte is van de procedures.

Voorbeelden van afspraken en procedures:

  • Open en sluit met z’n tweeën en ga na sluiting niet meer terug de zaak in.
  • Tel geld in een afgesloten ruimte. Neem geen geld mee naar huis.
  • Vervoert u geld? Zorg dan voor afwisseling in dag, tijdstip en route en ga met minimaal twee personen. Of overweeg professioneel geldtransport.
  • Schakel een beveiligingsbedrijf in voor controle na sluitingstijd.

5. Wees alert op verdacht gedrag

Zijn er personen die bovengemiddeld veel belangstelling tonen voor de inrichting van uw zaak? Houd ze nauwlettend in het oog en meld het eventueel aan de politie.

Handelen tijdens en na een overval

Bovenstaande tips helpen u het risico op een overval te verkleinen. Mocht u toch slachtoffer worden dan is het in de eerste plaats belangrijk om rustig te blijven. Geef de overvaller wat hij vraagt. Geld en goederen zijn vervangbaar.

Na een overval:

  • Probeer het signalement van de daders op te nemen en noteer het kenteken van het vluchtvoertuig.
  • Bel 112 voor hulp en houd vervolgens de lijn vrij.
  • Sluit de deuren van het pand, laat niemand binnen en geef niemand informatie, enkel dan aan de politie.
  • Raak niets aan zodat mogelijke sporen niet uitgewist worden. Begin dus niet op te ruimen of schoon te maken.
  • Stel klanten gerust en vraag hun medewerking als getuige.
  • Laat iedereen naar buiten gaan en wacht daar op de politie.

Wilt u onze tips nog eens rustig nalezen? Download dan onze whitepaper ‘Omgaan met overvallen’.