Veilig werken? Schrap achterhaalde maatregelen

Artikel
Minder dan 1 minuut leestijd

Medewerkers hebben geen hekel aan beveiliging, maar willen wél graag hun werk goed kunnen doen. Ook volgens ICT-specialisten van LBVD, een bureau dat de digitale wereld leefbaar wil maken, is het belangrijk achterhaalde securitymaatregelen zoveel mogelijk te voorkomen. Voorbeelden zijn:

Wachtwoord wijzigen

Het te snel en vaak dwingen om wachtwoorden te wijzigen. Hierdoor gaan medewerkers wachtwoorden opschrijven en kiezen ze voor steeds gemakkelijker te onthouden wachtwoord reeksen.

Toegang beperken

De toegang tot internet en de inlogmogelijkheden op systemen dusdanig beperken dat medewerkers ‘gedwongen’ toevlucht zoeken tot openbare netwerken, -mailaccounts en usb-sticks.

Smartcards

Het werken met zogenaamde ‘smartcards’. Het aan- en afmelden bij computers kost zoveel tijd dat medewerkers ze niet willen gebruiken.

Ingewikkelde codes

Het gebruik van ingewikkelde codes op mobiele apparaten. Medewerkers leggen hun smartphone of tablet van de zaak aan de kant als deze te snel vergrendelt en vervolgens een ontgrendelcode (wachtwoord) van vijf of meer karakters moet worden ingevoerd.

Beveiligde documenten

Het beveiligen van mails (secured mail) en documenten (pdf) die bestemd zijn voor algemeen gebruik.