Bestuurders vaker doelwit van dreiging en agressie: hoe speel je hierop in?

Bestuurders vaker doelwit van dreiging en agressie: hoe speel je hierop in?

Artikel
8 mei 2025 2 minuten leestijd

Bestuurders en senior executives worden steeds vaker geconfronteerd met agressie, intimidatie en zelfs fysieke bedreigingen. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal meldingen de afgelopen jaren fors is toegenomen. Online intimidatie, confrontaties in de privésfeer en gerichte aanvallen op bedrijfslocaties zetten bestuurders onder druk en vergroten de verantwoordelijkheid van werkgevers om hier preventief op in te spelen.

Dreiging en agressie tegen bestuurders zijn geen individuele problemen, maar raken het hele bedrijf. Veiligheidsincidenten kunnen leiden tot ernstige reputatieschade en juridische complicaties. Daarnaast hebben ze vaak een grote impact op de bedrijfscontinuïteit. De vraag is dan ook: hoe ga je hier als organisatie proactief mee om?

Een collectief bedrijfsrisico

Waar persoonsbeveiliging vroeger vooral een individuele verantwoordelijkheid was, verschuift deze steeds meer naar werkgevers. Vanuit het oogpunt van compliance en goed werkgeverschap wordt vaker van bedrijven verwacht dat ze structurele maatregelen nemen om bestuurders te beschermen tegen fysieke en digitale dreigingen.

Hoewel preventieve maatregelen steeds belangrijker worden, blijft het veiligheidsbeleid bij de meeste bedrijven nog vaak beperkt tot losse initiatieven of reactieve maatregelen. Het ontbreken van een heldere strategie maakt bedrijven kwetsbaar. Dit terwijl er inmiddels bewezen effectieve en preventieve oplossingen beschikbaar zijn.

Van reactief naar preventief: een strategische aanpak

De beveiliging van bestuurders gaat verder dan persoonsbeveiliging alleen en vraagt om een bredere, geïntegreerde aanpak waarin technologie, monitoring en snelle respons samenkomen. Een moderne aanpak van bestuurdersveiligheid omvat onder andere:

  • Beveiliging van woonhuis en kantoor: met geavanceerde inbraakdetectie en videoverificatie.
  • Directe alarmopvolging: bijvoorbeeld via een VIP-aansluiting op een High Security Room (HSR), inclusief discrete paniekknoppen.
  • Track & Trace-oplossingen: bescherming van voertuigen, personen en assets.
  • Opschalingsmogelijkheden: zoals mobiele call-outs en gespecialiseerde beveiligingsteams.

High Security Room (HSR): continu inzicht en directe actie

Een effectieve beveiliging van bestuurders vraagt om real-time monitoring en snelle interventie. Dat is onderdeel van het boardpakket van Securitas. De basis van dit pakket bestaat uit onder meer uit een VIP-aansluiting op de High Security Room (HSR). Deze gespecialiseerde afdeling binnen de alarmcentrale biedt 24/7 bewaking en directe opvolging bij dreiging. Dankzij live videoverificatie en koppeling met persoonsbeveiligingssystemen kunnen incidenten snel worden geanalyseerd en adequaat worden aangepakt,

Risico’s minimaliseren

Door aansluiting op de HSR krijgen bestuurders en werkgevers niet alleen extra zekerheid, maar ook sneller inzicht en actie in risicovolle situaties. Daarnaast helpt een integrale aanpak om reputatie- en operationele risico’s te minimaliseren en een veilige werkomgeving te waarborgen. Bestuurdersveiligheid moet daarom niet alleen over crisismanagement gaan, maar juist ook over het structureel identificeren en voorkomen van dreigingen. Proactieve risicobeheersing en een doordacht beveiligingsbeleid zijn daarbij onmisbaar.

Veiligheid serieus nemen

De veranderende dreiging maakt het nemen van structurele maatregelen noodzakelijk. Bedrijven die vooruitdenken en actie ondernemen, laten zien dat zij veiligheid serieus nemen en hun bestuurders optimaal ondersteunen. De vraag is dus niet óf bedrijven zich hiermee moeten bezighouden, maar hoe zij dit het beste kunnen doen.