Hoe verlichting jouw zaak veiliger maakt

Hoe verlichting jouw zaak veiliger maakt

ArtikelbeveiligingMKB
1 mei 2024 1 minuut leestijd

Voor ondernemers is goede verlichting, zowel binnen als buiten het pand, belangrijk. Het zorgt voor een warm welkom voor klanten en houdt ongewenste gasten op afstand. Het draait allemaal om de juiste balans tussen sfeer en veiligheid. 

Slimme verlichting voor sfeer én veiligheid 
Heel fel licht kan inbrekers afschrikken, maar je wilt natuurlijk niet dat je klanten zich daardoor ongemakkelijk voelen. Kies daarom voor zachte, warme verlichting in tinten zoals geel of goud. Dit ziet er gezellig uit en helpt tegelijkertijd om je zaak beter te beveiligen. 

Automatische buitenverlichting 
Inbrekers schrikken vaak van plotselinge bewegingsmelders, maar je klanten misschien ook. Een handigere optie is buitenverlichting met een schemerschakelaar, die automatisch aangaat wanneer het donker wordt. Hierdoor blijft je zaak altijd goed verlicht. Hang de lampen ook op een plek waar ze niet snel beschadigd kunnen worden, bijvoorbeeld wat hoger aan de gevel. 

Verlichting bij de ingang 
Voor je ingang kun je het beste gerichte verlichting gebruiken, zodat alleen het pad verlicht wordt dat klanten gebruiken. LED-lampen zijn hier perfect voor, omdat ze efficiënt zijn en precies schijnen waar je ze nodig hebt, zonder je omgeving te verstoren. Zorg er ook voor dat je planten niet te hoog zijn, zodat er geen schuilplekken voor criminelen ontstaan. 

Verlichting als onderdeel van je beveiliging 
Verlichting is niet alleen voor de sfeer, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de beveiliging van je zaak. Moderne, slimme verlichting kan zelfs automatisch aan- of uitgaan wanneer dat nodig is en het gedrag van mensen beïnvloeden door bijvoorbeeld hun route te verlichten. 

De juiste kleur voor een veilig gevoel 
Lichtkleuren maken een groot verschil in hoe veilig we ons voelen. Kleuren zoals groen en blauw geven een gevoel van veiligheid, terwijl rood en paars dat minder doen. Vermijd ook te fel licht, dat kan onprettig zijn. Het beste is om zacht, uitnodigend licht te gebruiken dat je klanten verwelkomt zonder ze te verblinden. 

Met slimme verlichting creëer je niet alleen een veilige omgeving, maar ook een prettige sfeer voor je klanten. Zo is je zaak goed beschermd en zorg je tegelijkertijd voor een warm welkom. 

Jouw bedrijf optimaal beveiligen?
Ga naar securitas.nl/mkb en en vul het formulier in!
Wij helpen je graag vrijblijvend aan een passend advies voor jouw bedrijf.