Beveiligingsrisico’s fietsenbranche: bescherm je bedrijf tegen brand en inbraak

Artikel
22 mei 2024 2 minuten leestijd

In welke branche je ook actief bent, de juiste bedrijfsbeveiliging is essentieel. Dat geldt zeker ook voor de fietsenbranche, waar specifieke risico’s vragen om slimme beveiligingsoplossingen. Als kennisleider in de beveiligingsmarkt investeert Securitas continu in onderzoek naar actuele beveiligingsrisico’s en -oplossingen, waaronder brand- en mistbeveiliging.

Goede beveiligingsmaatregelen beschermen niet alleen tegen diefstal en vandalisme, maar zorgen ook voor een veilige en betrouwbare werkomgeving voor medewerkers en klanten. Een beveiligingsincident kan leiden tot kostbare bedrijfsonderbrekingen en verlies van inkomsten. Door de juiste beveiligingsstrategieën te implementeren, minimaliseer je de risico’s. Dit helpt niet alleen om de continuïteit van je bedrijfsvoering te waarborgen, maar beschermt tegelijkertijd je merkreputatie. 

Risico 1: Verhoogd brandgevaar door toename e-bikes

In de fietsenbranche brengt de razend populaire e-bike nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van brandveiligheid. De lithium-ion accu’s van e-bikes zijn gevoelig voor oververhitting en kunnen, als ze niet correct zijn opgeslagen of opgeladen, direct brandgevaar opleveren. Dit maakt het essentieel om niet alleen te investeren in brandbeveiligingssystemen, maar ook in specifieke preventieve maatregelen zoals veilige oplaadstations en brandwerende opslagruimtes. 

Brandveilige kluizen en containers 

Securitas biedt brandbeveiligingsoplossingen die speciaal zijn ontworpen om het risico van accubranden te minimaliseren. Pascal Posthumus, directeur MKB bij Securitas: ‘We hebben voor verschillende ondernemers kluizen en containers voorzien van branddetectie, waardoor brandgevaarlijke materialen zoals accu’s dagelijks veilig kunnen worden opgeborgen. Gaat er iets mis, dan wordt dat direct gemeld en kunnen onze centralisten snel actie ondernemen en wanneer nodig de veiligheidsdiensten informeren. Zo wordt ergere schade voorkomen.’ 

Brandbeveiliging noodzakelijk

Brandschade is een niet te onderschatten risico in de wielerbranche, maar ontstaat niet alleen door ontvlambare accu’s. Naar schatting 20 procent van de bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door brandstichting. Brandstichting levert meer schade op dan een ‘normale’ brand. De reden daarvoor is dat de brand vaak op meerdere, kwetsbare punten wordt gesticht en er gebruik wordt gemaakt van benzine of andere brandversnellers. Daarnaast wordt de brand in veel gevallen aangestoken op een moment dat deze niet zo snel ontdekt kan worden. 

Risico 2: Toename risico op inbraak

Een ander risico dat alles te maken heeft met de opkomst van e-bikes is de kans op inbraak. E-bikes zijn populair vanwege hun gemak en snelheid, maar hun hogere waarde maakt ze ook een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Dit risico vraagt om geavanceerde beveiligingsmaatregelen om zowel de dure e-bikes als de overige voorraad te beschermen. Beveiligingsoplossingen zoals real-time camerabewaking en inbraaksystemen hebben een preventieve werking. Daarnaast kan mistbeveiliging uitkomst bieden.

Ruimte vullen met verblindende mist

Komt het ondanks alle maatregelen toch tot een inbraak? Met mistbeveiliging maken insluipers weinig tot geen kans om goederen mee te nemen. Posthumus: ‘Onze mistgenerator vult een ruimte binnen enkele seconden met een verblindende mist. Door het geblokkeerde zicht kunnen onbevoegden zich niet oriënteren. De ervaring leert dat zij onverrichter zake vertrekken. Goederen worden hierdoor veiliggesteld. Bovendien is de mist geheel veilig en richt deze geen schade aan.’

Beveiliging als onderdeel bedrijfsvoering

Ondanks de inspanningen van ondernemers krijgen veel fietsbedrijven te maken met inbraak en brand. Dit zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties, soms zijn de (financiële) gevolgen zo groot dat bedrijven er niet meer bovenop komen. Door beveiliging onderdeel te maken van je bedrijfsvoering, bescherm je je bedrijf preventief tegen inbraak, vandalisme en brand. Ben je lid van de BOVAG, dan biedt de Ledenwinkel inkoopvoordeel voor leden door collectieve contracten af te sluiten met gerenommeerde leveranciers zoals Securitas. Hierdoor besparen leden aanzienlijk op inkoopkosten, bijvoorbeeld voor zonnepanelen, laadpalen en beveiligingsoplossingen.