Agressie en geweld opnieuw centraal tijdens Week van de Veiligheid 

Agressie en geweld opnieuw centraal tijdens Week van de Veiligheid 

8 oktober 2024 2 minuten leestijd

De Week van de Veiligheid staat in 2024 opnieuw in het teken van agressie en geweld tegen ondernemers en medewerkers. Steeds vaker hebben zij te maken met vormen van agressie waaronder schreeuwen, slaan, vernieling, bedreiging en chantage. Ontdek hoe u met de juiste mix van beveiligingsmaatregelen agressie kunt terugdringen.

Technologie als wapen tegen agressie

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in het terugdringen van agressie. Betrouwbare alarmsystemen en goedwerkende communicatiemiddelen zorgen ervoor dat medewerkers snel hulp kunnen inschakelen. Slimme toegangssystemen kunnen risicosituaties vroeg herkennen en inperken. Bouwkundige maatregelen zoals goedverlichte, overzichtelijke ruimtes en parkeergelegenheden werken preventief en verlagen het risico op agressie.

Agressie voorkomen door middel van strategie

Een goede strategie is een van de beste remedies tegen agressie. Een sterke strategie begint met het in kaart brengen van risico’s. Een Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) geeft inzicht in waar en wanneer medewerkers met agressie te maken kunnen krijgen. Daarnaast is het van belang om de specifieke risico’s binnen uw sector te volgen via de Arbocatalogus. Stel (in samenwerking met de ondernemingsraad) beleid op waarin u vastlegt dat agressie niet wordt geaccepteerd en maak duidelijk welke sancties gelden bij overtreding en onder welke omstandigheden er aangifte wordt gedaan. Dit helpt om grenzen aan te geven en geeft medewerkers houvast.

Agressie tegengaan met operationele maatregelen

Operationele maatregelen zijn onmisbaar bij het voorkomen van agressie. Stimuleer werknemers om elk incident te melden en zorg voor een duidelijke procedure om meldingen te registreren en te analyseren. Bespreek incidenten regelmatig in teamoverleg om situaties beter te begrijpen en te voorkomen. Zorg dat medewerkers altijd toegang hebben tot betrouwbare communicatiemiddelen, zoals portofoons of noodknoppen. Overweeg daarnaast het inzetten van goed opgeleid beveiligingspersoneel dat is getraind om agressieve situaties snel en vakkundig te de-escaleren.

Agressie terugdringen met gastvrijheid

Een klantgerichte en gastvrije benadering kan veel agressie voorkomen. Door vriendelijk en respectvol te blijven, zelfs wanneer een klant boos is, ontstaat vaak een kalmerende werking. Toon begrip voor de situatie en verwijs waar nodig naar huisregels. Het toepassen van het STOP-principe kan medewerkers helpen om snel te reageren in dreigende situaties. Denk altijd aan de veiligheid van uzelf en uw medewerkers. Breng uzelf in veiligheid als de situatie escaleert.

Agressie voorkomen door middel van training

Goed opgeleide medewerkers vormen de eerste verdedigingslinie tegen agressie. Voorlichting over risico’s en maatregelen helpt hen voorbereid te zijn op agressieve situaties. Zorg voor een duidelijk protocol voor het melden en registreren van incidenten. Door incidenten regelmatig te evalueren, blijft de organisatie alert en kunnen risico’s beter worden beheerst.

Geef agressie geen kans

Agressie op de werkvloer kan effectief worden teruggedrongen door een combinatie van technologie, een sterke strategie, operationele maatregelen, gastvrijheid en training. Door duidelijke protocollen op te stellen, medewerkers te trainen en technologie slim in te zetten, creëert u een veilige werkomgeving waar agressie minder kans krijgt. Blijf evalueren en bijstellen om de effectiviteit van deze maatregelen te waarborgen.