De informatiepositie versterken is een voorwaarde om dreiging het hoofd te bieden. Dat is een van de uitkomsten van de Securitas Live Studio Sessie woensdagmiddag in DeFabrique in Utrecht. Daarbij ontkomen we er volgens beveiligingsprofessionals niet aan een stukje privacy op te geven.
Hoe krijgen ondernemingen grip op veiligheid? Welke voorwaarden stelt Het Nieuwe Beveiligen en lukt het bedrijven en organisaties succesvol een proactieve en preventieve werkwijze te implementeren? Onder leiding van Anita Witzier gingen Security Managers en veiligheidsspecialisten daarover met elkaar in debat.
Het thema informatie en privacy speelt voor veel ondernemingen een rol in toekomstbestendige beveiliging. Met de toename van dreigingen als insider threat en terrorisme is het vergaren van informatie volgens de professionals belangrijk om meer grip te krijgen op beveiliging. Met name de toegang tot bedrijven en organisaties via de menselijke en logische poort is kwetsbaar.
Maar hoe versterk je je informatiepositie? Met welke intentie mag je informatie verzamelen en wat zijn de consequenties? ‘Hoeveel is veiligheid waard en wie is Big Brother eigenlijk?’, vroeg Witzier de gasten. De interpretatie daarover verschilde. Is Big Brother voor de één een kwade genius die met slechte intenties informatie verzamelt om een plaatje rond te krijgen, anderen uitten zich voorzichtiger. ‘Alles is openbaar te maken’, stelde een van de gasten.
Dat het inperken van vrijheden en privacy een positief effect kan hebben op de veiligheid ervoeren twee gasten die China bezochten. Bij de een werden de internetkastjes ongevraagd vervangen en de telefoon van zijn dochter na een onwelgevallig tekstbericht geblokkeerd. De ander merkte op dat er geen politie op straat te zien was. ‘Dat hoefde ook niet. Ze wisten op elk moment waar ik was. Toch heb ik ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat heel veilig in mijn eentje door de stad gelopen. Ik heb me geen moment angstig gevoeld, terwijl ik dat in sommige omgevingen in Nederland wel heb.’
Ook in Nederland wordt steeds meer informatie verzameld ten behoeve van veiligheidsdoeleinden. Ruben van Berg, directeur digitalisatie & (proces)innovatie bij Securitas merkt dat beveiliging ver mag gaan zolang mensen er maar geen last van hebben. ‘Mensen accepteren veel totdat het de vrijheden begint te beperken. Maar uiteindelijk kom je daar wel aan. Want hoe meer informatie je hebt als bedrijf of overheid, hoe sterker je positie. Moeten we daarmee leren leven? Ik denk het wel. Het is onderdeel van onze veranderende werkelijkheid.’