Zo creëert u een duurzame bezoekbeleving

Artikel
2 minuten leestijd

Het besef dat we beter met onze planeet om moeten gaan wordt steeds groter. Ook uw bezoekers verwachten dat een ontvangst niet alleen vriendelijk en gastvrij is, maar ook groen. Een duurzame bezoekbeleving is niet moeilijk te organiseren. Investeer in groen, kies duurzame producten, scheid het afval en stimuleer lichaamsbeweging.

Eerlijke koffie en thee

Ontvangt u uw gasten graag met een kopje koffie of thee? Ga dan voor koffie en thee met het topkeurmerk, bijvoorbeeld van Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ en EKO. Rainforest Alliance zet zich bijvoorbeeld in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Via de keurmerkenwijzervindt u een handig overzicht.

Koffiemokken of wegwerpbekers

De discussie of stenen kopjes en mokken beter zijn voor het milieu dan wegwerpbekers is nog niet beslecht. Alles hangt af van hoe de mokken of bekers worden gebruikt. Wordt de stenen mok in een goed gevulde vaatwasser gewassen met milieuvriendelijk afwasmiddel? Worden de wegwerpbekers ingezameld en hergebruikt? Dan bent u in beide gevallen goed bezig.

Koekjes

Bij de koffie of thee serveert u graag een lekker koekje. Per stuk verpakte koekjes ogen hygiënischer en blijven wellicht langer vers, maar voor het milieu is al dat verpakkingsmateriaal slechter. Maak gebruik van een goed afsluitbare bewaartrommel en serveer het koekje met een tang. Dat ziet er meteen een stuk gastvrijer uit. Steeds meer merken komen met duurzame alternatieven. Van Eigen Deeg gebruikt bijvoorbeeld 100 procent composteerbare verpakking en eerlijke ingrediënten. Leev maakt biologische koekjes en de verpakkingen zijn FSC-gecertifieerd.

Kraanwater

Ons kraanwater is in de meeste gevallen zo goed, dat het geen noodzaak is om gebruik te maken van flessenwater of een watercooler. Presenteer het water aantrekkelijk in kannen met citroen, munt of komkommer of zet een mooie tap met een kraantje neer. Net zo lekker, beter voor de portemonnee en zeker beter voor het milieu.

Planten of bloemen

Groen ziet er niet alleen mooi uit, planten hebben ook een zuiverende werking en zijn goed voor het zuurstofgehalte in de ruimte. Maar hoe groot is de klimaatimpact van potplanten? In dit geval is de grootte van belang. Begin klein. De klimaatbelasting van een ficus van 150 centimeter is 10 keer hoger dan die van een ficus van 60 centimeter, vertelt Milieucentraal. Ook komen er steeds meer duurzame en gifvrije planten op de markt.

Bloemen zijn prachtig, maar helaas niet zo duurzaam. Ze worden gekweekt in een kas of zijn van ver ingevlogen. Ook gaat een bos bloemen een stuk minder lang mee dan een potplant. Wilt u toch graag bloemen? Op de Hollandse Bloemenkalender kunt u zien welke snijbloemen in welke periode de minste impact op het milieu hebben.

Afval scheiden

We gaan gescheiden afvalinzameling steeds gewoner vinden. Ook in de ontvangstruimte kunt u aan afvalscheiding doen. Zet aparte bakken neer voor papier, karton, plastic en restafval. Denk bij de aanschaf van nieuw meubilair ook circulair. Vintage is hip. Gebruikte meubels die mooi opgeknapt zijn, passen heel goed in een duurzame ontvangstruimte.

Stimuleer trapgebruik

Liftgebruik, met name in grote gebouwen, kan tot 25 procent van het energiegebruik veroorzaken. Niet zo goed voor de planeet dus. Daarbij is het gezonder om de trap te nemen. Uiteraard blijft de lift beschikbaar, maar er zijn veel slimme trucjes om het trapgebruik op een positieve manier te stimuleren.

Door de zichtbaarheid en de toegankelijkheid te vergroten kunt u het logischer maken om de trap te nemen. Als de trap niet goed in beeld is, kunt u de weg er naartoe aangeven. Opvallende voetstapjes om de route naar de trap te markeren vormen de beste methode om trapgebruik te stimuleren, zo blijkt uit onderzoek.

New Call-to-action