Relaxed op vakantie

Relaxed op vakantie

Artikel
2 minuten leestijd

De zomermaanden staan voor de deur. En dat betekent voor de meesten van ons vakantie. Een vakantie die voor ontspanning moet zorgen, maar de voorbereiding hierop veroorzaakt vaak stress. Hoe zorg je ervoor dat je met een leeg hoofd de vakantie instapt?

Plan en prioriteer

Veel mensen hebben de neiging om vlak voor de vakantie nog van alles af te ronden of zelfs ‘nog even op te pakken’. Vraag uzelf af of dit écht nodig is of dat het best kan wachten. Negen van de tien keer zult u merken dat de echte urgentie ontbreekt. Tip: informeer bij collega’s die een beroep op u doen naar concrete deadlines. ‘Zo snel mogelijk’ is geen deadline. U kunt collega’s houvast geven door alvast een en ander in te plannen voor ná uw vakantie.

Werken zonder stress

Block minimaal een volle week voor de voorbereiding op de vakantie in uw agenda. Deze week kunt u gebruiken voor de overdracht en het afronden van uw werk. Pak geen nieuwe projecten op. Zo houdt u voldoende ruimte over voor écht urgente ad hoc-zaken waar u zonder stress aan kunt werken.

Out-of-office

Zet uw out-of-office een paar dagen eerder aan. Zodra mensen zien dat iemand op vakantie is, laten ook zij zaken even rusten. Screen uw mails en filter de berichten waar u echt nog op moet reageren. Stel ook hierbij de vraag: moet dit per se nú of kan een reactie wachten?

Heldere overdracht

Zorg voor een goed overdrachtsdocument. Om niet iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden, is het slim om samen met uw team een handzaam standaarddocument op te stellen. Zo kan iedereen eenvoudig voor elkaar inspringen. Een mooie bijkomstigheid is dat je met zo’n document eilandjesgedrag doorbreekt. Voor bepaalde werkzaamheden ben je niet meer afhankelijk van één persoon.

De wereld draait door

Het gevoel onmisbaar te zijn is fijn, dus dat gevoel voeden we graag. Maar eerlijk is eerlijk, vrijwel niemand is onmisbaar. Dat de woordvoerder van de minister-president 24/7 stand-by staat, begrijpt iedereen. Maar bij de gemiddelde functie is dat niet nodig. Als u de deur achter u dichttrekt, bedenk dan ook dat ook zonder u problemen worden opgelost en de wereld gewoon doordraait.

Recht op onbereikbaarheid

Met het werkmatig gebruik van WhatsApp en een telefoon van het werk, dringt de werksfeer steeds meer door tot de privésfeer. De PvdA diende zelfs een wetsvoorstel in om werknemers te beschermen tegen het ‘altijd bereikbaar zijn voor de baas’. Is uw vakantie ingegaan? Zet die telefoon dan ook lekker uit. Check niet nog even snel een laatste e-mail en vertel collega’s vooral niet dat ze u tijdens uw vakantie kunnen bereiken. Neem uw rust en geniet van een welverdiende vakantie!

Hoe je dat heerlijk frisse gevoel na de vakantie zo lang mogelijk vasthoudt, leest u in het artikel Vakantiegevoel vasthouden? 5 tips.

New Call-to-action