Brandweer: koolmonoxide levensgevaarlijk

Brandweer: koolmonoxide levensgevaarlijk

Artikel
1 minuut leestijd

De Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting wil mensen bewust maken van de gevaren van koolmonoxide. De verplichting te werken met gekwalificeerde monteurs is volgens de brandweer een belangrijke maatregel om ongelukken te voorkomen.

Elk jaar sterven vijf tot tien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Tussen de 200 en 400 mensen belanden jaarlijks op de Eerste Hulp. Dit lijkt het topje van de ijsberg. Bijna de helft van de ongelukken gebeurt met moderne cv-installaties. Vanaf 2019 mag de aanleg en het onderhoud van cv-ketels daarom alleen nog worden gedaan door erkende installatiebedrijven en gecertificeerde monteurs.

Vage griepklachten niet herkend

Volgens de brandweer zijn er opvallend veel meldingen van (bijna) ongevallen met koolmonoxide, zegt Frank Huizinga, woordvoerder van de brandweer. ‘Vage griepklachten worden vaak niet in verband gebracht met koolmonoxide. Blootstelling aan een te hoge concentratie kan tot vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook kan verwardheid optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade en zelfs de dood tot gevolg hebben.’

controleren symptomen co-vergiftiging
Ventileren, controleren en alarmeren zijn de pijlers van de campagne Stop CO-vergiftiging

Ventileren, controleren en alarmeren

De brandweer, GGD en Nederlandse Brandwonden Stichting roepen op om beter te ventileren, te controleren, te alarmeren én om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Huizinga: ‘Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een melder levens redden. Zo word je gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest.’ Volgens Huizinga heeft in Nederland circa 18 procent een melder in de woning geplaatst.

Ongelukken voorkomen

Totdat de nieuwe wetgeving in 2019 ingaat, is het volgens Huizinga belangrijk om kritisch te zijn bij de keuze van een installateur en installatiebedrijf. Nu mag iedereen zich nog cv-monteur noemen. Veel van de in totaal 18.000 installateurs (waaronder 12.000 ZZP’ers) moeten echter worden bijgeschoold om aan de nieuwe regels te voldoen. Pas als ze aan de eisen voldoen, krijgen ze een keurmerk.

Test uzelf

Weet u hoe u een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat u moet doen bij een CO-vergiftiging? In deze test van de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting kunt u uw kennis testen. Bij het invullen van de vragen krijgt u direct te zien of het antwoord goed of fout is en ontvangt u tips en adviezen.

Liever kijken? Bekijk dan het filmpje Koolmonoxide – Onderschat en onbegrepen gevaar van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.